Stratilio http://stratilio.gr/index.html Απόψεις -Σχόλια- Δοκίμια Thu, 22 Nov 2018 04:55:37 +0000 el hourly 1 SitePad Ρεπορτάζ http://stratilio.gr/blog/reportage.html http://stratilio.gr/blog/reportage/#respond Sat, 17 Nov 2018 20:46:27 +0000 http://stratilio.gr/blog/reportage.html
shutterstock_733517002

Ο Σάββας

Ο Σάββας καθόταν πάντα στο τελευταίο θρανίο. Δεν ενδιαφερόταν ποτέ για τα μαθήματα του φροντιστηρίου. Ήταν ο μαθητής που περνούσε με δυσκολία τις τάξεις. Οι γονείς του ωστόσο, τον είχαν εξαναγκάσει να δώσει εξετάσεις για το πανεπιστήμιο. Σε όλη τη διάρκεια των μαθημάτων φαινόταν απορροφημένος στο τετράδιό του. Όταν τον πλησίαζα, το έκλεινε απότομα θέλοντας να μου κρύψει τι έγραφε ή τι ζωγράφιζε. 

Μια μέρα όμως, με άλμα… αιλουροειδούς τον «συνέλαβα». Πάνω στις λευκές σελίδες του τετραδίου υπήρχαν εκπληκτικής ομορφιάς σκίτσα. Του είπα να συνεχίσει να σκιτσάρει και να μην τα παρατήσει…

Πολλά χρόνια αργότερα έμαθα ότι σπούδασε σκιτσογραφία στην Ιταλία. Είμαι σίγουρος ότι έγινε τελικά ένας σπουδαίος σκιτσογράφος πραγματοποιώντας το όνειρο, που μου είχε κάποτε εκμυστηρευθεί. 

Ο Σάββας είναι ένα από τα πολλά παιδιά που κατάφερε να αποσυνδέσει την επιτυχημένη ζωή με την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο. Ακύρωσε στην πράξη τη γελοία άποψη ότι η επιτυχία συνδέεται μόνο με τις πανεπιστημιακές σπουδές. 

Ο Σάββας, όπως και χιλιάδες άλλα παιδιά, αισθανόταν άβολα σε ένα σχολείο που δεν υποστηρίζει τη δημιουργικότητα, δεν καλλιεργεί την αισθητική και δε διαπλάθει το συναισθηματικό κόσμο. Ένα σχολείο που έχει αποκλείσει τη μουσική, το χορό, το θέατρο, τις εικαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία κι έχει συνδέσει την επιτυχία μονο με την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. 

Προς όλους τους μαθητές που δεν κατάφεραν να πετύχουν την εισαγωγή τους στη σχολή που επιθυμούσαν έχω να πω το εξής : δεν είστε ούτε ανίκανοι, ούτε άχρηστοι ! Μην επιτρέψετε σε κανέναν να αμφισβητήσει τον αγώνα και την προσπάθεια που κάνατε ! Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μόνο για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Οι Καθημερινές Εξετάσεις σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής είναι πολύ σημαντικότερες και δίνονται εφ’ όρου ζωής. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν είναι για όλους. Όσοι δεν μπόρεσαν, δεν είναι αποτυχημένοι • θα βρουν σύντομα το δρόμο τους, όπως ο Σάββας και θα πετύχουν σε κάποιον άλλο τομέα. 

Δεν είναι λόγια παρηγοριάς. Κοιτάξτε τον κόσμο γύρω σας.

Αποτελείται από εκατομμύρια χαρούμενους και ικανοποιημένους ανθρώπους, που δε σπούδασαν ποτέ σε κάποιο πανεπιστήμιο. 

Όσοι δεν τα καταφέρατε, δεν αποτύχατε. Κοιτάξτε τη ζωή στα μάτια, χωρίς φόβο και απελπισία ! Είναι πολύ πιο φιλική απ’ όσο νομίζετε…

Ο Θουκυδίδης οραματιζόταν η ιστορία του να παραμείνει «κτῆμα ἐς ἀεί», για να παραδειγματίζει τους ανθρώπους του μέλλοντος, ώστε να μην επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος. Από τότε ως σήμερα η ιστορία καθόριζε τις πράξεις μας σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο και προσδιόριζε το μέλλον μας. Η ιστορία δηλαδή, είχε έναν καθοριστικό ρυθμιστικό ρόλο στο ανθρώπινο γίγνεσθαι.

Και αυτό συνέβαινε ως την εποχή του Facebook και των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο Zuckerberg ήρθε να αμφισβητήσει τον Θουκυδίδη και να καταργήσει το ρόλο της ιστορίας, να ακυρώσει τη δυναμική της στην εξέλιξη του ανθρώπου. Τα πάντα πλέον καθορίζονται από το σήμερα, τα πάντα έχουν αξία όσο διαμορφώνουν το ατομικό και συλλογικό παρόν. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία τι συνέβη πριν από μερικά χρόνια στη ζωή μας, τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα, τι συνέβη μόλις χθες. Το παρόν αναδομείται καθημερινά, πεθαίνει και αναγεννιέται εκ του μηδενός. Το προσωπικό μας παρελθόν δεν υπάρχει, δεν επηρεάζει το παρόν μας και δεν διαμορφώνει το μέλλον μας, γιατί το μέλλον είναι το αυριανό παρόν. Κανείς δε νοιάζεται για την πρόσφατη φωτογραφία σου, για το μέρος που επισκέφθηκες πρόσφατα, για τη μουσική που άκουσες χθες, για τις απόψεις που εξέφρασες, για οτιδήποτε διαμόρφωσε αυτό που είσαι ως σήμερα. Υπάρχεις όσο ανατροφοδοτείς με κάποιο τρόπο το παρόν σου. Αυτό που έχει σημασία είναι μόνο το παρόν. Και το αυριανό παρόν.

Το τέλος της ιστορίας έχει επέλθει.

Ο Zuckerberg κατατρόπωσε τον Θουκυδίδη…[15/4/2018]

oedipus
dali3

 

Ρώτησε κάποτε ο Γιώργος Γραμματικάκης τον Stephen Hawking πώς νιώθει, κι εκείνος του απάντησε : «Νιώθω ευτυχής… Μόνο που καμιά φορά βλέπω στον ύπνο μου τον εαυτό μου να είναι απολύτως καλά. Και τότε νιώθω δυστυχής».

Η ανατριχιαστική αυτή δήλωση του τεράστιου -πρώτα από όλα- ανθρώπου κι έπειτα σπουδαίου επιστήμονα συμπυκνώνει μια συγκλονιστική άποψη ζωής : οφείλουμε να προσπαθούμε να είμαστε ευτυχισμένοι με όσα έχουμε και όχι με όσα θα μπορούσαμε να έχουμε.

Η δυνητική εκδοχή της ευτυχίας μας είναι η πηγή της πιο μεγάλης δυστυχίας μας…[17/3/2018]

 

Το 19ο αιώνα ο γερμανός φιλόσοφος Σοπενχάουερ (1788-1860) συνόψισε το ζήτημα της αρνητικής επίδρασης του θορύβου με το δικό του τρόπο. Θεωρούσε ότι η ένταση του θορύβου που μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος, είναι αντιστρόφως ανάλογη προς τις πνευματικές του ικανότητες. Με άλλα λόγια, ο πνευματικός άνθρωπος ή έστω εκείνος που δεν παραμελεί και το πνεύμα του, αναζητά την ησυχία και αποφεύγει τους δυνατούς θορύβους.

Στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις η άποψη του Σοπενχάουερ βρίσκει μάλλον την απόλυτη εφαρμογή. Μόνο που σήμερα, εκτός από τους θορύβους που αναπόφευκτα γεννά ο τεχνολογικός πολιτισμός μας, υπάρχουν και οι…»θόρυβοι» που γεννούν διάφοροι άνθρωποι γύρω μας με τη φλυαρία και την αυτοπροβολή τους, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μήπως τελικά πράγματι, οι πνευματικές μας ικανότητες αυξάνονται όσο αποφεύγουμε την αρνητική επίδραση του θορύβου γύρω μας, τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά ; [10/4/2018]

Παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω μου κι έχοντας εντρυφήσει επαρκώς στα φυσιογνωστικά χαρακτηριστικά τους, κατέληξα σε ένα συμπέρασμα : δεν υπάρχουν άσχημοι άνθρωποι · υπάρχουν μόνο διαφορετικοί άνθρωποι ! Άλλωστε, τι άλλο είναι η ομορφιά, εκτός από μια παρωχημένη επιβολή προτύπων, που από την παιδική ηλικία μάς επιβάλλει ένα σύστημα κοινωνικό, οικονομικό και εντέλει πολιτικό ;
«Ωραίο συμπέρασμα, για να δικαιολογήσεις τη δική σου ασχήμια !», θα έλεγε κάποιος. Κι όμως, αρκεί να παρατηρήσει προσεκτικά κανείς ένα πρόσωπο για δυο- τρία λεπτά αποφλοιωμένο από τα κοινωνικά πρότυπα και θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές.

“De gustibus et de coloribus non est disputandum “ (για τα γούστα και τα χρώματα δεν πρέπει να διαφωνούμε), έλεγαν οι Λατίνοι και θα συμπλήρωνα…”et de faciebus” (και για τα πρόσωπα). Το επιβεβαιώνουν οι άπειροι συνδυασμοί όλων εκείνων γύρω μας, που έλκονται από την αδιόρατη χημεία των ψυχικών δεσμών τους και την υπερβατική εξάλειψη των δήθεν ατελειών τους…[11/4/2018]

9leq

 

Δυο πιτσιρικάδες, 12-14 χρόνων, παραγγέλνουν σε γυράδικο. Ο ένας μετράει στην παλάμη του τα λιγοστά κέρματα. Ένα ψωμάκι με γύρο, για να το μοιραστούν και μια μερίδα πατάτες. Δεν έχουν λεφτά για περισσότερα. Ο ένας κοιτάζει στα μάτια τον άλλον και τον ρωτάει τί θα ήθελε να βάλει μέσα στο σάντουιτς η υπάλληλος, που περιμένει υπομονετικά την παραγγελία τους. Στα πρόσωπά τους λάμπει μια σπάνια ευγένεια, ένας ειλικρινής αλληλοσεβασμός.

Κάθονται σε ένα τραπεζάκι ο ένας απέναντι από τον άλλον. Αρχίζουν να μιλούν χαμηλόφωνα τσιμπώντας τις πρώτες πατάτες. Είναι οι κολλητοί, που βγήκαν έξω Σάββατο βράδυ. Θα φάνε, θα συζητήσουν και θα επιστρέψουν μάλλον στα σπίτια τους ευχαριστημένοι.

Κτίζουν από τώρα τη σχέση της ζωής τους, την αληθινή φιλία τους…[4/3/2018]

 

 

Όσοι και όσες ετοιμάζεστε να περιτυλίξετε τον έρωτά σας σε… σοκολατάκια, ανθοδέσμες και φτηνά δωράκια «αιώνιας πίστης», να θυμάστε: τα υψηλά αισθήματα δε χρειάζονται κραυγές επιδεικτικής αφοσίωσης • έχουν ανάγκη από ψίθυρους και σιωπηλές ανάσες, και από ανακοπές καρδιάς διάρκειας μεγάλης, και όχι από εφήμερες, χυδαίες μεγαλοστομίες…[13/2/2018]

]]>
http://stratilio.gr/blog/reportage/feed/ 0
Περί έρωτος http://stratilio.gr/blog/about-love.html http://stratilio.gr/blog/about-love/#respond Sat, 17 Nov 2018 11:49:14 +0000 http://stratilio.gr/blog/about-love.html
chagall_2

Το βασικότερο συστατικό του έρωτα είναι η αλήθεια. Έρωτας και αλήθεια, έρωτας και ειλικρίνεια είναι έννοιες ταυτόσημες. Ποτέ άλλοτε δε λένε τόσες αλήθειες δύο άνθρωποι, παρά μόνο την περίοδο που είναι ερωτευμένοι. Ποτέ άλλοτε δεν είναι τόσο ειλικρινείς ο ένας για τον άλλον. Ποτέ άλλοτε δε βλέπουν τόσο καθαρά τον κόσμο και δε λένε με μεγαλύτερη ειλικρίνεια τί πιστεύουν για αυτόν. Τα ψέματα αρχίζουν, όταν ο έρωτας υποχωρεί…

Ας δείχνουμε λοιπόν, την επιείκειά μας σ’ εκείνους που διαλαλούν τον έρωτά τους στους δρόμους, στα παγκάκια ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να σημαίνει ότι όσοι δεν το κάνουν δεν είναι ερωτευμένοι ! Είναι η μόνη αλήθεια που λένε με τόσο μεγάλη ειλικρίνεια. Ας υπομένουμε την ανάγκη τους να εκφράσουν τον έρωτά τους με αυτό το «θορυβώδη» τρόπο ! Στο κάτω-κάτω, αν κάτι μας ενοχλεί, αν κάτι μας σοκάρει, δεν είναι ο έρωτάς τους, αλλά η ένταση της ειλικρίνειας με την οποία τον εκφράζουν…[13/4/2018]

Ο έρωτας με τους νόμους της φυσικής

Εξηγείται ο έρωτας με τους νόμους της φυσικής ; 

Φυσικά ! 

Ας φανταστούμε το χωροχρόνο μέσα στον οποίο κινούμαστε σαν ένα τεράστιο τραμπολίνο. Κινούμαστε πάνω του καμπυλώνοντας την επιφάνειά του. Δημιουργούμε έτσι μικρές δίνες μέσα στις οποίες έλκουμε τους άλλους γύρω μας και ελκόμαστε από αυτούς (συμφωνείς, θείε Αλβέρτε ; ).
Ταυτόχρονα εκπέμπουμε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και ανταλλάσσουμε «πακέτα» (κβάντα) ενέργειας . Ένα μέρος τους εγγράφεται στο συνειδησιακό μας πεδίο και συνδυάζεται με τα υπόλοιπα ήδη εγγεγραμμένα. Στο τέλος, ένα μόνο βαρυτικό πεδίο επικρατεί και μια κοινή δίνη μας ρουφάει.

Και όταν πια προκύψουν οι κατάλληλες χημικές αλληλεπιδράσεις, τα υπόλοιπα παίρνουν το δρόμο τους. Η δίνη βαθαίνει υπό το βάρος των αισθημάτων, ο χωροχρόνος -τραμπολίνο «σχίζεται», οι διαστάσεις πληθαίνουν και οι ερωτευμένοι μεταφέρονται μέσω της δικής τους «σκουληκότρυπας» σε ένα καινούριο, δικό τους παράλληλο σύμπαν, όπου ισχύουν οι δικοί τους νόμοι : ο χρόνος διαστέλλεται, οι μέρες, οι νύχτες και οι εποχές εναλλάσσονται ακανόνιστα. Ο χώρος αποκτά επιπλέον διαστάσεις και οι αισθήσεις γίνονται οι πύλες ενός μαγικού πολύχρωμου παραδείσου…

  [5/6/2018]

23746_6_2_2009_3_27_23_PM_-_chagall-marc-traum-der-liebenden-2633160
1118183322_small-image_mcmarriageeiffelsm

Είναι μεγάλο κρίμα να χάνονται οι μεγάλοι έρωτες, να μην αφήνουν πίσω τους ούτε ένα ίχνος, ούτε μια ελάχιστη απόδειξη ότι υπήρξαν. Σαν τους χαρταετούς που ξέφυγαν από τα χέρια και χάθηκαν στον ουρανό…[18/3/2018]

Ο έρωτας προϋποθέτει την εξιδανίκευση. Η μόνη αγωνία του ερωτευμένου είναι να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο του αγαπημένου προσώπου με τα καλύτερα υλικά που διαθέτει. Να δώσει στη μορφή του την ύψιστη τελειότητα, να φτιάξει το άγαλμά του με τα πιο ευγενή μέταλλα.
Όσο υπάρχει και θερμαίνεται από τη φωτιά που σιγοκαίει στα σπλάχνα του, το άγαλμα είναι εύπλαστο και μαλακό και επιδέχεται διορθώσεις μικρών ατελειών. Όταν η φωτιά σβήσει, παγώνει, ρίχνεται από το βάθρο του και συντρίβεται, και ό,τι απομένει είναι η ανάμνηση ενός παροδικού «καλλιτεχνικού» οίστρου.
Το μέτρο του έρωτα επομένως, είναι η διάρκεια της εξιδανίκευσης. Σε άλλους διαρκεί ελάχιστα και σε άλλους μια ολόκληρη ζωή…[11/2/2018]

chagall7

Η ετυμολογική προέλευση των λέξεων «αγάπη» και «έρωτας» παραμένει άγνωστη. Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει ποια είναι η ρίζα τους και η αρχική τους σημασία. 
Καθόλου τυχαίο θα πει κανείς. Μήπως μπορεί να εξηγήσει κάποιος την προέλευση και την εδραίωσή τους στη ζωή μας ως κυρίαρχα συναισθήματα ; Πώς γεννιέται αλήθεια, η αγάπη και ο έρωτας για κάποιο πρόσωπο ; Πώς εξηγείται λογικά η ακατανίκητη δύναμή τους ;

Όπως και τις λέξεις, τα δεχόμαστε και τα αποδεχόμαστε και ας είναι ανεξήγητα. Και ας είναι ακατανόητα. Όσοι θέλουν να τα ερμηνεύσουν, ίσως επιθυμούν να ακυρώσουν τη μαγεία τους και να υπονομεύσουν την κυριαρχία τους στον κόσμο. 
Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν σοφά στο «απυρόβλητο», σαν να θέλουν να προστατεύσουν την ουσία τους από τη χυδαιότητα των εύκολων ερμηνειών και των περιττών εξηγήσεων.[6/7/2017]

chagall_002full

Ο ιδανικός, ο απόλυτος έρωτας, με τον καιρό, με το πέρασμα των χρόνων, καταργεί το δυϊσμό σε όλα τα επίπεδα, το πνευματικό, το ψυχικό, ακόμη και το υλικό-σωματικό. Σταδιακά μεταλλάσσεται σε απόλυτη ταύτιση. Ταυτίζονται τα αισθήματα, οι επιθυμίες, ακόμη και οι σκέψεις. Δύο ψυχές μοιράζονται το ίδιο σώμα, δύο πνεύματα το ίδιο μυαλό και δύο σώματα απολαμβάνουν με την ίδια ένταση τις ίδιες αισθήσεις και διαχωρίζονται μόνο, για να απολαύσουν την αμοιβαία συγκίνηση που προκαλεί η διαφορετική υφή. * για όσους τον έχουν ζήσει, για κάποιους που νομίζουν ότι τον έζησαν και για τους πολλούς που θα ήθελαν να το κάνουν… [19/4/2018]

chagall_midsummer
]]>
http://stratilio.gr/blog/about-love/feed/ 0
Η εξουθένωση των εργαζομένων http://stratilio.gr/blog/page-26.html http://stratilio.gr/blog/page-26/#respond Mon, 12 Nov 2018 04:53:21 +0000 http://stratilio.gr/blog/page-26.html

 

Η εξουθένωση των εργαζομένων

 

 

 

Η εξουθένωση, σωματική και ψυχολογική, του εργατικού δυναμικού μιας χώρας αδρανοποιεί τις αντιστάσεις του και εκμηδενίζει τις αντιδράσεις του στις επιθέσεις που δέχονται τα συμφέροντά του. Η επίτευξή της από την άρχουσα οικονομική ελίτ και το συνακόλουθο πολιτικό σύστημα που εφαρμόζει τις επιταγές της είναι πρωταρχικής σημασίας για την επικυριαρχία του νεοφιλελεύθερου μνημονιακού μοντέλου, σε μια εποχή που ο πλούτος συγκεντρώνεται και πάλι στα χέρια των πολύ λίγων. Γιατί, αν στην προηγούμενη φάση της ιστορίας του καπιταλισμού, χρειάστηκαν μερικές δεκαετίες για την ολοκλήρωση του σχεδίου αυτού, στην πρόσφατη εποχή μας κάτι τέτοιο πραγματοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς μέσα σε διάστημα λίγων ετών και με πολύ βιαιότερο τρόπο.

 

Το «κόλπο» είναι απλό από μέρους της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας : στην αρχή παρέχονται όλα τα απαραίτητα υλικά και ηθικά εφόδια (εργασία, ικανοποιητικοί μισθοί, δικαιώματα κ.ά), ώστε ο εργαζόμενος να αποκτήσει μια αίσθηση υπεροχής, που μεταφράζεται σε μετατροπή του σταδιακά σε καταναλωτή. Στη συνέχεια, καλλιεργείται μια τάση πλουτισμού και απόκτησης υλικών αγαθών, ως επί το πλείστον άχρηστων ή περιττών, μέσω της διαφήμισης. Ο εργαζόμενος ταυτίζει την κοινωνική θέση του με βάση το αν ανταποκρίνεται στο κοινωνικό στάτους που έχει δημιουργηθεί κι έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (σπίτι, αυτοκίνητο, διακοπές, ηλεκτρικές συσκευές, smartphonesκαι tablets, φροντιστήρια και άλλες δραστηριότητες για τα παιδιά, η δυνατότητα γενικά να ξοδεύει χρήματα και να διασκεδάζει κτλ, κτλ.)

 

Η εξάρτηση από τα υλικά αγαθά και τις παροχές που απολαμβάνει σταδιακά γίνεται εμμονή και ψυχωτική κατάσταση. Και όταν το οικονομικό και πολιτικό σύστημα αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα να (ξανα)μαζέψει το χρήμα από την αγορά και αρχίζει να του αφαιρεί όλα αυτά τα μέχρι πρότινος κεκτημένα προνόμια, είναι διατεθειμένος να δεχτεί μειώσεις μισθών, κατάργηση των δικαιωμάτων του, απάρνηση κάθε μορφής αντίδρασης (απεργίες, διαδηλώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας κ.ά) μόνο και μόνο, για να διατηρήσει τα συνεχώς περιοριζόμενα κεκτημένα του.

 

Η υποχώρηση του πανικόβλητου μπροστά στον κίνδυνο της μη ανταπόκρισης στο κοινωνικό στάτους που ανήκει εργαζόμενου είναι σταδιακή και συχνά ταπεινωτική. Αυτή η υποχώρηση οδηγεί στην εξουθένωση, είτε αυτή είναι σωματική, καθώς ο εργαζόμενος δέχεται να εργάζεται περισσότερο και για λιγότερα χρήματα, είτε είναι ψυχολογική, καθώς  η πιθανότητα να χάσει τα προνόμια εκείνα που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συμμετοχή του στο κοινωνικό στάτους είναι οδυνηρή και αποκρουστική. Ζει πλέον με το άγχος και την αγωνία. 

 

Όλα τα παραπάνω , σε συνδυασμό με τον καταιγισμό ειδήσεων για τρομοκρατία, πραξικοπήματα και φυσικές ή οικονομικές καταστροφές δημιουργούν ένα μίγμα χειραγώγησης που εξουδετερώνουν κάθε σκέψη για αντίδραση κι επομένως για διεκδίκηση των νόμιμων και αυτονόητων δικαιωμάτων. Τα συνδικάτα, οι κατεξοχήν χώροι δημοκρατικής έκφρασης των εργατών, ακυρώνονται και χάνουν το ρόλο τους. Στην ουσία διαλύονται από την έλλειψη ενεργητικής διάθεσης για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της αύξησης των απολαβών τους, πράγμα που είναι και ο βασικός σκοπός της ύπαρξής τους. Η προστασία από τις επιθέσεις των εργοδοτών και γενικά του καπιταλιστικού συστήματος περνά σε δεύτερη μοίρα. Μεγαλύτερη και ζωτική εντέλει σημασία αποκτά τώρα η διατήρηση, έστω και περιορισμένα, μιας κοινωνικής θέσης που θα συνεχίσει να καθορίζεται σχεδόν αποκλειστικά από τη δυνατότητα να καταναλώνει και να ανταποκρίνεται στις όποιες «υποχρεώσεις» έχει στο μεταξύ δημιουργήσει. Έχει δηλαδή μετατραπεί, χωρίς να το έχει καταλάβει σε ένα πειθήνιο όργανο, σε ένα υποχείριο της άρχουσας οικονομικής τάξης, σε ένα σκλάβο.

 

]]>
http://stratilio.gr/blog/page-26/feed/ 0
Η απαξίωση της Πολιτικής http://stratilio.gr/blog/page-25.html http://stratilio.gr/blog/page-25/#respond Sun, 11 Nov 2018 12:53:53 +0000 http://stratilio.gr/blog/page-25.html

 

Οι κίνδυνοι από την απαξίωση της πολιτικής ζωής

 

 

 

Η άποψη «εγώ δεν ασχολούμαι με την πολιτική» δεν είναι μόνο προκλητικά αφελής, αλλά υποθάλπει και ένα σοβαρό κίνδυνο για το δημοκρατικό πολίτευμα. Ο όρος «πολιτική», σύμφωνα με τον ασφαλέστερο ορισμό σχετίζεται με την ενασχόληση με τα κοινά προβλήματα μιας κοινωνίας, και για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο μνημειώδες έργο του Αριστοτέλη «Πολιτικά». Η ενασχόληση αυτή δεν αφορά μόνον εκείνους τους πολιτευτές (βουλευτές, τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων κ.ά) οι οποίοι, είτε από επάγγελμα , είτε από προσωπική φιλοδοξία, ή ακόμη και από πραγματικό ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους τους αφιερώνουν την προσωπική τους ζωή στα προβλήματα των συμπολιτών τους ή θυσιάζουν την επαγγελματική τους καριέρα στην ενασχόληση με τα προβλήματα της κοινωνίας. (Τα παραδείγματα εκείνων που ασχολούνται με την πολιτική ενεργά με μοναδικό γνώμονα το προσωπικό οικονομικό κέρδος και την αναρρίχηση στην εξουσία, δεν αποτελούν στο παρόν κείμενο άξια προσοχής και αναφοράς). Αφορά επίσης και όλα τα μέλη ενός κοινωνικού συνόλου, αφού στο σύνολό τους οι δραστηριότητές τους, οι σχέσεις τους (οικονομικές, κοινωνικές, ιδεολογικές , θρησκευτικές, πολιτισμικές κ.ά) και εν γένει οτιδήποτε στοιχειοθετεί τη ζωή τους σε πρακτικό και ιδεολογικό επίπεδο έχει σχέση άμεση ή έμμεση με την «πόλη» του, δηλαδή την κοινωνία, όπου ζει και συνεπώς η άρνηση των σχέσεων αυτών, στην πραγματικότητα αποτελεί άρνηση της ίδιας της κοινωνικής τους ιδιότητας.

 

Διαβάζουμε από το σχολικό βιβλίο της Γ’ Λυκείου «Φιλοσοφικός Λόγος», σελ. 164-165 : «Επειδή διαβάζοντας τις ενότητες αυτές θα συναντούμε συχνότατα τη λέξη πόλις, πρέπει να έχουμε από τώρα υπόψη μας ότι η αρχαία ελληνική αυτή λέξη δεν είχε τη σημασία που έχει η δική μας λέξη «πόλη». Η αρχαία ελληνική λέξη πόλις αντιστοιχεί μάλλον στη δική μας έννοια «κράτος». Αυτή η πόλις – κράτος είναι στα Πολιτικά μια κοινότητα που την αποτελούν κυβερνώντες και κυβερνώμενοι, ἄρχοντες και ἀρχόμενοι. Είναι ένα όλον που το αποτελούν, όπως θα δούμε, μέρη· τα μέρη αυτά δεν χάνουν μέσα στο όλον τη δική τους φυσιογνωμία. Ως όλον λοιπόν η πόλις – κράτος αποτελείται από ανόμοια μεταξύ τους στοιχεία· μερικά από αυτά ασκούν εξουσία, τα άλλα υπακούουν. Ως όλον η πόλις έχει για στόχο της την ευδαιμονία, κι αυτή πάλι είναι το αποτέλεσμα της αυτάρκειας, της απόλυτης μακάρι ανεξαρτησίας από οτιδήποτε βρίσκεται έξω από την πόλιν».

 

Πολλοί είναι εκείνοι γύρω μας, και μάλιστα παρουσιάζουν μια συνεχώς αυξητική τάση, οι οποίοι απογοητευμένοι ή οργισμένοι για τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος της χώρας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, προσφεύγουν στη δήθεν ασφαλή κατάσταση της… απολιτικοποίησης, έτσι όπως τη θεωρούν, βέβαια, οι ίδιοι. Αρνούνται να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία που αφορά μια συλλογική δράση στο πλαίσιο της κοινωνίας, αρνούνται να συμμετάσχουν ως εκλογείς στα συνδικαλιστικά τους όργανα, απεχθάνονται το σύνολο των πολιτικών παρατάξεων και των εκπροσώπων τους, οχυρώνονται πίσω από την επικίνδυνη και αντιδημοκρατική άποψη ότι όλοι είναι ίδιοι, υπονοώντας πως είναι ψεύτες, κλέφτες και πολιτικοί απατεώνες, συνοδεύουν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς οποιαδήποτε αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα ή συνδικαλιστικούς φορείς και εν τέλει χλευάζουν και εκφράζουν την αηδία τους για οτιδήποτε έχει σχέση με την πολιτική και τον τρόπο με τον οποίο αυτή ασκείται στον κοινωνικό και εργασιακό τους χώρο. Ακόμη και όταν διακρίνουν μια αντικειμενική ειλικρίνεια στη δράση πολιτικών προσώπων ή παραδέχονται ότι μια συλλογική δράση έχει καθαρά κοινωνικό προσανατολισμό και όφελος, εκφράζουν επιφυλάξεις ή αναζητούν πίσω από τις πράξεις αυτές αμιγώς συμφεροντολογικά κίνητρα και ιδιοτέλειες. Είναι όμως αυτή η στάση μια ειλικρινής στάση ή μήπως στην καλύτερη περίπτωση συμπυκνώνει μια γενικευμένη απογοήτευση και οργή για τις υπαρκτές κακοδαιμονίες του πολιτικού συστήματος και για τις αστοχίες, τα λάθη, τις ατασθαλίες, τις παράνομες δραστηριότητες πολλών εκ των προβεβλημένων στελεχών των κομμάτων και των πολιτικών παρατάξεων που κυβέρνησαν τη χώρα από τη μεταπολίτευση του 1974 κι έπειτα ;

 

Η σύγχυση της πολιτικής- ως αναγκαίας και αναπόδραστης κατάστασης- σύμφυτης με την κοινωνική φύση του ανθρώπου- με τη δράση και τις συμπεριφορές πολιτικών προσώπων είναι δεδομένη και σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για την έκφραση αυτής της έντονης δυσφορίας που καταλήγει σε αδιαφορία και απαξίωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, η αντίδραση αυτή αποτελεί και μια εύκολη έκφραση της έμφυτης ευκολίας, με την οποία ασκείται κριτική για τη λειτουργία των πάντων και κυρίως του δημόσιου τομέα και της καχυποψίας απέναντι σε κάθε φορέα της εξουσίας, που έχει τη βάση και τις πηγές της σε ιστορικά αίτια από την εποχή ακόμη της τουρκοκρατίας, αλλά και σε ψυχολογικά συμπλέγματα και αδυναμία ένταξης του άτομου σε ένα κοινωνικό περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενο και εξελισσόμενο.   

 

Δεν είναι ωστόσο δύσκολο, να αποδειχτεί ότι η μη ενασχόληση με την πολιτική, δηλαδή με τα κοινά οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, είναι αδύνατη. Αντιθέτως, είναι αυταπόδεικτη σχεδόν η ενασχόληση και η συμμετοχή, έστω και ακούσια, σε μια πληθώρα πρακτικών της καθημερινής μας ζωής.  Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, είτε στο χώρο της επαγγελματικής μας δραστηριότητας, είτε στο χώρο της κοινωνικής μας ζωής. Συναναστρεφόμαστε οικειοθελώς ή όχι με άλλους ανθρώπους με τους οποίους συναλλασσόμαστε, συζητάμε, ανταλλάσσουμε απόψεις, συμφωνούμε ή διαφωνούμε, συνεργαζόμαστε, σχολιάζουμε την επικαιρότητα , την οικονομία, τη δράση των κομμάτων και των πολιτικών εκπροσώπων τους, συμμετέχουμε σε συζητήσεις αθλητικού περιεχομένου, σχολιάζουμε πολιτιστικά δρώμενα, αντιμετωπίζουμε ίδια ή παρόμοια προβλήματα και γενικά συν-βιώνουμε. Με άλλα λόγια, θέλουμε δε θέλουμε, είμαστε μέρος ενός κοινωνικού συνόλου σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο του ιστορικού συνεχούς και σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό τόπο στον οποίο κινούμαστε λόγω της βαρύτητας και της υλικής υπόστασης των σωμάτων μας, αλλά κι ενός ευρύτερου, παγκόσμιου συνόλου μέσω του διαδικτύου και των σύγχρονων Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Είναι συνεπώς τουλάχιστον αφελές να υποστηρίζουν κάποιοι ότι δεν ενδιαφέρονται για ό,τι συμβαίνει γύρω τους, ότι δεν τους αφορά καμιά απολύτως μεταβολή στην οικονομία ή στην πολιτική κατάσταση της χώρας τους, ότι δεν ενδιαφέρονται στ’ αλήθεια για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μέσα στην οποία κατά τα άλλα εργάζονται, συναναστρέφονται με άλλα άτομα και γενικά ζουν, αφού τελικά όλα είναι πολιτική, όλα αποτελούν εκφάνσεις της πολιτικής δραστηριότητας των κυβερνώντων και των κυβερνωμένων. Η αντίδραση αυτή κρύβει φανερώς μια υποκριτική στάση, μια λανθασμένη αντίληψη και μια στρεβλή θεώρηση του κόσμου.  Πώς αλλιώς θα ήταν δυνατό να μην έχουμε οικονομικές συναλλαγές, να μην υπακούμε και να μη συμμορφωνόμαστε σε μια κείμενη νομοθεσία, να μη συμμετέχουμε σε πληθώρα θεσμικών υποχρεώσεων, να μην απολαμβάνουμε κοινωνικά αγαθά, όπως της δημόσιας παιδείας και της δημόσιας υγείας, ακόμη και αν δεν το επιθυμούμε, από τη στιγμή που είμαστε μέλη, είτε το θέλουμε, είτε όχι, ενός κοινωνικού συνόλου ; Τι άλλο είναι όλα τα παραπάνω, εκτός από μορφές κοινωνικής και κατά συνέπεια πολιτικής ζωής ;  

 

Η άρνηση και η απαξίωση της πολιτικής είναι ταυτόχρονα και ένα ισχυρό πλήγμα στο δημοκρατικό πολίτευμα. Ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας εκδηλώνουν αυτή την αδιαφορία με την αποχή όχι μόνο από τις εκλογικές διαδικασίες των συνδικαλιστικών τους φορέων, αλλά και με την αποχή από τις εκλογές των τοπικών αρχόντων, φτάνοντας στο αποκορύφωμα της αντίδρασής τους με την αποχή από τις βουλευτικές εκλογές, της κορυφαίας έκφρασης του δημοκρατικού κεκτημένου τους. Η αποχή αυτή συνοδεύεται από επιχειρήματα του τύπου «όλοι είναι ίδιοι», «όλοι κοιτάζουν την τσέπη τους», «δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, όποιος και αν εκλεγεί» και άλλες παρόμοιες απόψεις- θέσφατα. Στην ουσία απαρνούνται το κεκτημένο σύμφωνα με το Σύνταγμα δικαίωμά τους να παρέμβουν λειτουργικά στην εκλογική διαδικασία. Απεμπολούν τη δυνατότητα να αλλάξουν με την ψήφο τους την πολιτική κατάσταση και ευνουχίζουν εν τέλει την πιο ουσιαστική δυνατότητα και ευκαιρία παρέμβασης στη διαμόρφωση μιας άλλης πολιτικής, η οποία θα είναι πιο κοντά στα προσωπικά τους συμφέροντα, επιδιώξεις, οράματα ιδεολογία και κοσμοθεωρία.

 

Η ως ένα βαθμό απογοήτευση για την επαναλαμβανόμενη κακοδαιμονία της πολιτικής σκηνής, δεν αποτελεί άλλοθι αποχής από την ίδια την πολιτική. Ακόμη και αν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος απαξίωσης της πολιτικής και της επικίνδυνης γενίκευσης ότι «όλοι είναι λίγο-πολύ ίδιοι» ή ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πολιτική λύση στα χρόνια προβλήματα της κοινωνίας, η αντίσταση είναι αναγκαία. Η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες, τόσο σε συνδικαλιστικό-επαγγελματικό επίπεδο ,όσο και σε επίπεδο τοπικών- δημοτικών ή περιφερειακών εκλογών- και πολύ περισσότερο σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών, πρέπει να είναι η μοναδική απάντηση σε εκείνους που απεργάζονται την αποχαύνωση και την αδράνεια του κοινωνικού σώματος, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Το δημοκρατικό πολίτευμα και το εκλογικό σύστημα ειδικότερα, δίνει τη δυνατότητα εκλογής μιας κυβέρνησης, ακόμη και αν το ποσοστό συμμετοχής των δυνάμει ψηφοφόρων είναι πολύ μικρό. Συνεπώς, μια κυβέρνηση προκύπτει έτσι κι αλλιώς, είτε προσέλθει κάποιος στην εκλογική διαδικασία, είτε όχι, από τους υπόλοιπους που συμμετείχαν σε αυτή. Η μη προσέλευση στις εκλογικές διαδικασίες σημαίνει παραχώρηση σε άλλους να αποφασίσουν για μένα, σημαίνει εκχώρηση του κυριαρχικού μου δικαιώματος να αποφασίσω στο μέτρο που μου αναλογεί την πορεία την οποία προτιμώ να επιλέξει η επαγγελματική μου τάξη (αν πρόκειται για εκλογές των συνδικαλιστικών φορέων) και η ίδια η χώρα μου (αν πρόκειται για βουλευτικές εκλογές). Η συμμετοχή μου σημαίνει επίσης, ότι θωρακίζω το δημοκρατικό πολίτευμα, γιατί αυτό στηρίζεται στη συμμετοχή και στην ενεργή δράση και όχι στην αποχή και στην αδράνεια.

 

Όσο περισσότεροι ενεργοί πολίτες υπάρχουν, τόσο περισσότερες και καλύτερες λύσεις θα δοθούν σε ένα πρόβλημα. Πάλι ο Αριστοτέλης μας τονίζει ξεκάθαρα για ποιο λόγο είναι καλύτερο να αποφασίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι ή ένας :  «Η άποψη ότι την εξουσία στην πόλη πρέπει μάλλον να την ασκεί το πλήθος παρά οι άριστοι, που είναι λίγοι, νομίζω ότι μπορεί να συζητηθεί — με το νόημα ότι είναι μια άποψη που παρουσιάζει, βέβαια, κάποιες δυσκολίες, που περιέχει όμως ίσως και κάποια αλήθεια. για το πλήθος μπορεί κανείς να πει τούτο: το κάθε επιμέρους άτομο μπορεί να μην είναι τίποτε το αξιόλογο, ενωμένοι όμως όλοι μαζί είναι ενδεχόμενο να είναι, όχι σαν άτομα αλλά σαν σύνολο, καλύτεροι από εκείνους — όπως ακριβώς τα δείπνα που γίνονται με τη συνεισφορά πολλών είναι καλύτερα από εκείνα που γίνονται με έξοδα ενός μόνο ανθρώπου. Πολλοί καθώς είναι, ο καθένας διαθέτει ένα μόριο αρετής και φρόνησης, και έτσι, ενωμένοι οι πολλοί γίνονται, κατά κάποιον τρόπο, ένας άνθρωπος με πολλά πόδια, με πολλά χέρια και με πολλές αισθήσεις — και με ανάλογη, βέβαια, αρετή και εξυπνάδα». («Πολιτικά», Γ 11,1-2).

 

Η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες και η αδιαφορία για τα πολιτικά πράγματα, αν και όπως αποδείξαμε είναι εντελώς αδύνατη στην πραγματικότητα, δε βλάπτει απλώς τη Δημοκρατία, θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή της. Μέσα από την οξύτητα του λόγου όσων δικαιολογημένα ή με αρκετή δόση υπερβολής και σίγουρα φανερή την έλλειψη της κριτικής ικανότητας, επωάζεται το αυγό του φασισμού, καλλιεργείται η πεποίθηση ότι οι συλλογικές δράσεις, η συμμετοχικότητα, ο πλουραλισμός των προτάσεων για εποικοδομητικές λύσεις, η έκφραση διαφορετικών απόψεων, είναι απολύτως άχρηστες και περιττές. Η λύση για τους φανατικούς εχθρούς του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος είναι μια κυβέρνηση λίγων ή και ενός. Προτιμούν δηλαδή, τη μοναρχία ως απάντηση στα υπαρκτά προβλήματα και τις εγγενείς δυσλειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, την επιβολή έστω και δια της βίας, μοναρχικών καθεστώτων , αδιαφορώντας αν αυτά, όπως επανειλημμένα έχει αποδειχτεί ιστορικά, συνδέθηκαν με τη βία, τον αυταρχισμό, τις εκτοπίσεις, τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες αντιφρονούντων, τη διαφθορά, την αυθαιρεσία και προκάλεσαν ακόμη και εθνικές τραγωδίες (π.χ. Κύπρος). Στα μάτια τους ένας βασιλιάς, ένας αυτοκράτορας, ένας δικτάτορας, ας είναι για κάποιους κι ένας ιεράρχης, πρέπει να είναι ο εκλεκτός που θα δώσει λύση σε όλες τις κακοδαιμονίες του πολιτικού συστήματος.  Η ευκολία με την οποία αποδέχονται λύσεις εχθρικές προς το δημοκρατικό πολίτευμα, χωρίς κανένα λογικό επιχείρημα, παρά μόνο στη βάση της έξαρσης του θυμικού και της ικανοποίησης μιας υποκειμενικής αντίληψης περί του ορθού στην πολιτική ζωή, χωρίς να σέβονται ωστόσο την ποικιλία των απόψεων των υπολοίπων συμπολιτών τους, είναι άκρως αναχρονιστική και υποδηλώνει ελλειμματική κριτική σκέψη και αδυναμία προσαρμογής στην πλειοψηφική ταύτιση με τον πλουραλισμό των ιδεών και των απόψεων, που αποτελεί θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας. Γίνονται έρμαια της προπαγάνδας κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος από εκείνους, δημοσιογράφους, δημοσιογραφούντες  και πολιτικούς, που το εχθρεύονται και στηρίζουν την επίτευξη των στόχων τους στη διαμόρφωση της γενικότερης πεποίθησης ότι «αφού όλοι είναι ίδιοι, τελικά δεν έχει μεγάλη σημασία ποιος κυβερνάει. Επομένως, θα μπορούσε να κυβερνάει ένας ή λίγοι και τα αποτελέσματα να είναι τα ίδια, ίσως και καλύτερα».

 

Συμπερασματικά λοιπόν, η λύση στην κακοδαιμονία του πολιτικού συστήματος, η υπέρβαση και θεραπεία των κοινωνικών και κατ’ επέκταση των πολιτικών παθογενειών δεν είναι η αποχή και η αδιαφορία για τα πολιτικά πράγματα, αλλά αντιθέτως η συμμετοχή. Η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες, η αδιαφορία για τη δράση των πολιτικών κομμάτων, η απαξίωση της διαμόρφωσης πολιτικών θέσεων και ιδεολογιών, η άρνηση και υποτίμηση της πολιτικής ως μοναδικής λύσης στην επίλυση των προβλημάτων, είναι οι χειρότερες δυνατές επιλογές. Ο πολίτης που δε συμμετέχει στα κοινά, έλεγε ο Περικλής στον περίφημο Επιτάφιο λόγο του, όπως παραδίδεται από τον Θουκυδίδη, δεν είναι φιλήσυχος, αλλά άχρηστος πολίτης μόνοι γὰρ τόν τε μηδὲν τῶνδε μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα, ἀλλ’ ἀχρεῖον3 νομίζομεν», Θουκυδίδου Ιστορία, Β΄,40). Είναι ένας πολίτης που δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να διαμαρτύρεται για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και την επιδείνωση εν γένει της ζωής του, εφόσον δε συμμετέχει στα κοινά, δηλαδή δε συνδιαμορφώνει με το λόγο , τη δράση και τις θέσεις του την πολιτική ζωή. Απεναντίας, γίνεται άθυρμα στα χέρια των κάθε λογής εκμεταλλευτών της εξουσίας για ίδιον όφελος και πλήττει στο βαθμό που του αναλογεί το δημοκρατικό πολίτευμα. Δεν αποτελεί νίκη κατά του «διεφθαρμένου» πολιτικού συστήματος, αλλά ενίσχυσή του. Δεν αποτελεί δικαίωση της πολιτικής φιλοσοφίας του, αλλά εκχώρηση του κυριαρχικού του δικαιώματος να επιλέγει τους κρατούντες και παραχώρηση της ελευθερίας του να εκφράζει τη γνώμη και την άποψή του για οτιδήποτε συνιστά την κοινωνική του ζωή. Αδιαφορία για την πολιτική , σημαίνει τελικά αδιαφορία για την ίδια τη ζωή μας.

 

11/11/2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

]]>
http://stratilio.gr/blog/page-25/feed/ 0
Μηχανισμός του Εξανδραποδισμού http://stratilio.gr/blog/page-24.html http://stratilio.gr/blog/page-24/#respond Sun, 11 Nov 2018 07:53:39 +0000 http://stratilio.gr/blog/page-24.html

Μηχανισμός του εξανδραποδισμού

 

Το ερώτημα μπορεί, για την ώρα, να τεθεί θεωρητικά, αύριο όμως θα τεθεί πρακτικά. Αναπόδραστα. Αλλά από τώρα κιόλας έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την πρακτική ενάργειά του. Είναι το ακόλουθο: Το ότι σε πολύ κοντινό μέλλον δε θα είναι η φύση που θα προσδιορίζει τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος τον άνθρωπο, αυτό πρέπει να θεωρηθεί αισιόδοξο ή όχι;

 

Δε νομίζω πως χρειάζεται εξήγηση τούτη η πρόταση. Όχι μόνον οι θετικές επιστήμες, όχι μόνον η τεχνολογία, που είναι η εφαρμοσμένη πλευρά τους, αλλά και η ψυχολογική τεχνική (στο εμπόριο, στην πολιτική προπαγάνδα) κάνουν ολοφάνερο πως έχει αρχίσει κιόλας η διαμόρφωση του φυσικού όντος άνθρωπος σύμφωνα με σχεδιασμούς ξεκινημένους από πρωτοβουλίες συνανθρώπων του. Δε χρειάζεται καν να γίνουν αποφασιστικές επεμβάσεις στο γενετικό κώδικα. Βαθύτερα κι από την παιδεία, που προσδιορίζει ως ένα σημείο τη μεταβιολογική περιοχή, οι τρεχούμενες μέθοδοι επηρεασμού της κοινής γνώμης, δημιουργίας ενός ορισμένου κοινωνικού κλίματος, μεταπλάθουν σταθερά τον δεδομένο από τη Φύση ανθρώπινο τύπο και τον διαμορφώνουν ανάλογα, για το κοντινό και για το απώτερο μέλλον.

Φασματική πάει να γίνει η έννοια ελευθερία για τις μεγάλες μάζες. Στον όρο τούτο με το θεωρητικά συγκεκριμένο ως χτες περιεχόμενο, παρεμβάλλονται τώρα στοιχεία που τον κάνουν όλο και περισσότερο προβληματικό. Ποια ακριβώς είναι η ελευθερία του υπηκόου της καταναλωτικής κοινωνίας, που βομβαρδίζεται νύχτα-μέρα από μιαν επιστημονικά οργανωμένη, ακατανίκητη διαφήμιση, κι αποκτά όλο περισσότερες, ανυποψίαστες ίσαμε χτες, υλικές ανάγκες; Σε τούτο μόνο το θέμα, αν σταθούμε, θα καταλάβουμε πόσο ρευστό, αν όχι απατηλό, γίνεται το περιεχόμενο της σύγχρονης ελευθερίας. Για να νιώσει ελεύθερος ο αποπροσωποποιημένος αυτός καταναλωτής (δεν έχει άλλη κύρια προσδιοριστική ιδιότητα), πρέπει να μπορεί να ικανοποιεί τις όλο κι αυξανόμενες ανάγκες του· διαφορετικά, πιστεύει πως υστερεί, πως υπολείπεται ταπεινωτικά στον αγώνα δρόμου που είναι ο ρυθμός της σύγχρονης ζωής, και τότε, άμεση συνέπεια, χάνει το αίσθημα της ελευθερίας. Γιατί ελευθερία, για τον μέσο ανθρώπινο τύπο, είναι η ευχέρεια να ικανοποιεί τις άμεσες βιοτικές του ανάγκες. Όταν του βάλετε σε κίνηση ένα μηχανισμό δημιουργίας αναγκών και δεν του δώσετε σύγκαιρα το μέσο να τις ικανοποιεί, τον κάνετε ψυχολογικά προλετάριο. Προλετάριος ονομάστηκε ο διάδοχος του αλλοτινού δούλου. Ποιο είναι εδώ το κριτήριο; – Η απουσία του αισθήματος της «ελευθερίας».

image

Ο μηχανισμός, τώρα, έχει έτσι ρυθμιστεί, ώστε το αόρατο λουρί που κρατάει δεμένο αυτόν τον κατάδικο από το πόδι να κονταίνει ή να μακραίνει κατά την κρίση του επιμελέστατα κρυμμένου αφέντη. Αν τα συμφέροντα του αφέντη υπαγορεύουν μεγαλύτερη δέσμευση του καταναλωτή, ρίχνει στην αγορά καινούρια συνθήματα για νέες ανάγκες. Ο καταναλωτής πολλαπλασιάζει τις προσπάθειές του ν’ ανταποκριθεί, αυτοενεχυριάζεται. Δε χρειάζεται πάντοτε να φορτωθεί με νέα ή πρόσθετη εργασία για να μπορεί να τα βγάλει πέρα. Φτάνει που δεσμεύεται ψυχολογικά· η ικανοποίηση των νέων «απαιτήσεων της ζωής», των νέων ανέσεων, γίνεται κεντρικός πόλος του ψυχικού βίου. Από κει και πέρα έχει καταστεί υποχείριος, χωρίς να το ξέρει. Νομίζοντας πως ικανοποιεί τον εαυτό του, ικανοποιεί τον αφέντη του, το μεγάλο κερδοσκόπο.

Αν πάλι η τεχνική του εξανδραποδισμού επιβάλλει, για λόγους τακτικής, μια ανάπαυλα, ή αν χρειάζεται ένα διάστημα χρόνου, ώστε ν’ απορροφηθεί από την αγορά η διαθέσιμη παραγωγή, αραιώνεται προσωρινά ο ρυθμός των ερεθισμάτων. Ο λόγος δίνεται σε μικροτελειοποιήσεις, που κρατάνε μεν σε διέγερση την καταναλωτική πελατεία, δεν την κάνουν όμως να λαχανιάζει, γιατί και η κατοχή μιας, δίχως τη σφραγίδα του υπερμοντέρνου, συσκευής δεν προκαλεί στον καταναλωτή – ενεργούμενο ένα αίσθημα κοινωνικής μειονεξίας.

Εικόνα

Εικόνα

Αρκετά γι’ αυτό το παράδειγμα. Το ζήτημα ήταν να φανεί το πώς, αρχίζοντας από τα μικροαντικείμενα της καθημερινής ζωής, την οδοντόπαστα ή το αποσμητικό και φθάνοντας στο αυτοκίνητο ή στο ψυγείο, συντελείται η αλλοτρίωση ενός όντος που κολακεύεται να πιστεύει ακόμα στο αυτεξούσιο. Βαθύτερη όμως είναι η επεξεργασία που σου γίνεται στο επίπεδο των ιδεών. Ποτέ η προπαγάνδα δεν είχε σταθεί έτσι εξοπλισμένη με όλα τα μέσα επηρεασμού, και ποτέ δεν ήταν τόσο επιστημονικά συστηματοποιημένη. Αν σ’ αυτό προσθέσουμε την ελεγχόμενη μετάδοση πληροφοριών, απόλυτη στα ολοκληρωτικά καθεστώτα, σχετική στα φιλελεύθερα, καταλαβαίνουμε πόσο ελεύθερος μπορεί να είναι ο υπήκοος του εικοστού αιώνα. Ίσαμε χτες πίστευε πως η μόρφωση θ’ απαλλάξει τον άνθρωπο από τη δουλεία. Τώρα είναι καιρός να καταλάβει πως αλλού έχουν κρύψει το κλειδί της αλυσίδας του.

Aς έχουμε το θάρρος να προχωρήσουμε πιο πέρα. Είναι βέβαιο τάχα πως στην πλειοψηφία του, μιαν αξιοπρεπή πλειοψηφία, το ανθρώπινο γένος έχει επίγνωση της σκλαβιάς του και πως επιθυμεί αληθινά την απελευθέρωσή του; Τέτοια πράγματα δεν τα επιθυμώ με τα λόγια· τα διεκδικώ με τις πράξεις. Και για ν’ αποκτήσω επίγνωση τι σημαίνει αυτό, ζητάω πρώτα-πρώτα να πληροφορηθώ ποιο είναι το αντίτιμο του, πόσο στοιχίζουν. Με τα λόγια όταν διεκδικώ, μου απαντάνε με λόγια. Όταν προχωρήσω στην περιοχή του συγκεκριμένου, βλέπω ότι το αντίτιμο συνίσταται πρώτα-πρώτα σε στερήσεις. Όχι μεγάλες στερήσεις, θυσίες αιματηρές, σωματικές. Αποφυγή να γίνομαι υποχείριος του μηχανισμού που μου έχουν στήσει. Βλέπω, κοντολογίς, κάτι πάλι οδυνηρό, αναμφισβήτητα: Ότι για ν’ αποκτήσω κάποια, στοιχειώδη έστω, ανεξαρτησία, κι ένα ήθος ελεύθερο, ανάγκη να μη χαρίζομαι σ’ όλους τους πειρασμούς. Η ευμάρεια είναι κάτι απύθμενο, ένα παραισθησιογόνο που προκαλεί εθισμό, και για τούτο απαιτεί όλο και μεγαλύτερες δόσεις. Ζούμε κιόλας σε κοινωνικά σύνολα από τοξικομανείς της ευμάρειας. Να μεταπέσουμε από την έκλυση τούτη σε μιαν εγκράτεια που θα μας φανεί αμέσως ασκητισμός, δε γίνεται. Να όμως που αυτό θα ήταν η μόνη λύση…

Πώς θα την εφαρμόσουμε όμως, αφού δείχνεται με το πρώτο αντίθετη στη σύμφυτη ανθρώπινη ροπή;

Έναν καιρό, η διεκδίκηση της ελευθερίας ήταν ακοπότερη, γιατί ήταν περιορισμένες οι ανάγκες. Από τότε που οι ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν, αφήνιασαν, μπήκαμε σ’ ένα κύκλωμα εξανδραποδιστικό. Αλλά ο πολλαπλασιασμός αυτός των αναγκών δεν είναι καν μια σταθερή κατάσταση· είναι πρόδος γεωμετρική. Δύο παράγοντες την προσδιορίζουν: η υποκίνηση από εκείνους που την εκμεταλλεύονται και το απεριόριστα ενδοτικό στην απόλαυση, που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη φύση.

Μας απομένει η αξίωση της ελευθερίας σαν από κεκτημένη ταχύτητα, ένα κειμήλιο προγονικό. Δεν έχουμε υπονοιαστεί πως το ξεπουλήσαμε μεθυσμένοι. Κάποιοι ανάμεσά μας, έχοντας περισσότερο από τους άλλους επίγνωση όχι μόνον της αξίας αυτού του κειμηλίου αλλά και του τι συνεπάγεται σε μεταγενέστερη φάση η απώλειά του, ξεσηκώνονται, καλούν σε συναγερμό τις ψυχές, ειδοποιούν για το ανεπανόρθωτο που βρίσκεται επί θύραις. Ας ξέρουμε ωστόσο πως το ερώτημα της Μοίρας είναι γενικότερο· θα κάνουμε έτσι, εγκαίρως, και την αναγκαία αναμέτρηση δυνάμεων. Μιας και ξεφύγαμε από τη φύση και παραδοθήκαμε στον άνθρωπο, αλλάξαμε αφέντη, με την ελπίδα πως ο όμοιος μας θα ήταν ανθρωπινότερος. Λάθος! Ο οπλισμένος με παντοδυναμία είναι περισσότερο απανθρωπισμένος από τις φυσικές δυνάμεις. Πίσω από τις δεύτερες, στο κάτω-κάτω, μπορεί και να υποφώσκει μια ελπίδα μεταφυσική. Έχει κανένας λύσει ως τώρα το μυστήριο του κόσμου; Κι έπειτα, οι φυσικές δυνάμεις δεν υπεραίρονται.

 

Άγγελος Τερζάκης, Ποντοπόροι

 

]]>
http://stratilio.gr/blog/page-24/feed/ 0
Great Illusions http://stratilio.gr/blog/great-illusions.html http://stratilio.gr/blog/great-illusions/#respond Fri, 09 Nov 2018 04:49:38 +0000 http://stratilio.gr/blog/great-illusions.html
time-machine-1

Όλα είναι ομιχλώδη και θολά, όταν δεν είναι καθαρή η ματιά, όταν το διάφραγμα της όρασης δε λειτουργεί σωστά. Δε φταίει η ομίχλη, η βροχή και η καταχνιά. Φταίει το πέπλο της μελαγχολικής παραδοχής ότι τα πάντα δεν είναι ούτε διάφανα, ούτε καθαρά. Φταίει η αδυναμία μας να αρνηθούμε να πληρώσουμε τα θηρία, που ζητούν λύτρα από τα κρυφά μας μυστικά…[22/1/2018]

Κάποιες φορές ο χρόνος διαστέλλεται και τα ζωντανά μαλακά κύτταρα γλιστρούν στο χώμα και στο υπέδαφος μιας βαθιάς συγκίνησης και γίνονται ρίζες. Με τον καιρό, τρέφονται από το λίπασμα των αναμνήσεων και των υγρών ανασασμών, απλώνουν και βαθαίνουν • και είτε γίνονται καρποφόρα αειθαλή δέντρα, είτε μνημεία μιας ισόβιας θλίψης…[20/1/2018]

Το πιο «παρεξηγημένο» φυσικό φαινόμενο είναι ο αέρας. Ξηλώνει, σπάζει, σκορπίζει, τρελαίνει, εκνευρίζει, σκονίζει- ξεσκονίζει, καθαρίζει, δροσίζει, σφυρίζει, ψιθυρίζει, λυγίζει τα κλαδιά και τα αδύναμα σκαριά, φουσκώνει τα πανιά και τα μυαλά και άλλα πολλά.

Μέσα στην κάψα του καλοκαιριού είναι ανακουφιστικός, όταν φυσάει γλυκός και απαλός. Και όταν λυσσομανάει άγριος και δυνατός, είναι απεχθής και μισητός.

Δεν είναι πάντα αρεστός • αρκεί να είναι προσαρμόσιμος κι αυτός στα μέτρα που ορίζει ο υπερτροφικός του ανθρώπου εαυτός…[18/1/2018]

Η σκέψη είναι θάλασσα. Σε ταξιδεύει σε μέρη μακρινά, σε παραδείσια νησιά, σε άγνωστα και γνώριμα λημέρια.
Απλώνεται και ανοίγει τους ορίζοντες, εισχωρεί στους πιο απόκρυφους κόλπους, γεμίζει όλα τα κενά. Θρέφει και ανατρέφει τέρατα, σειρήνες και θεριά.

Όταν είναι ήρεμη, σε γαληνεύει. Όταν είναι φουρτουνιασμένη, προκαλεί ναυάγια και ναυτία. Με την παλίρροια πνίγει τις εύφορες ακτές και με την άμπωτη αποκαλύπτει τις ξέρες που φυτρώνουν σε απάνεμα λιμάνια. Μέσα στην απεραντοσύνη της μπορεί με ευκολία να χαθείς · και να σωθείς από τη μοναξιά του κόσμου…[16/1/2018]

Δεν είναι πάντοτε η καλύτερη λύση. Κάποτε μάλιστα, δηλώνει αδυναμία και άλλοτε έκδηλη αγανάκτηση και υποδόριο θυμό. Γίνεται η έκρηξη μιας συνειδητής ντροπής. Σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργεί ως καταπακτή μιας χειμαρρώδους συναισθηματικής φόρτισης και σε κάποιες άλλες είναι απλώς η φωνή της λογικής. Αν και δε σφραγίζεται εύκολα πίσω από τα χείλη, είναι συχνά η κραυγή της απελπισίας, του αδόκητου πόνου και του ακατανόητου παραλογισμού : η σιωπή…[15/1/2018]

Τίποτα δεν υπάρχει όπως είναι, αλλά όπως νομίζουμε ότι είναι. Σημασία δεν έχει τί βλέπουμε, αλλά πώς το βλέπουμε. Όσο περισσότερα είναι τα φίλτρα που χρησιμοποιούμε, για να ερμηνεύσουμε τα πράγματα, τόσο πιο σύνθετα και πολύπλοκα μας φαίνονται.

Μόνο που τα «φίλτρα» μας λειτουργούν ανεξάρτητα από το συνειδησιακό μας πεδίο, δρουν άναρχα και αυτόνομα από την επιρροή της λογικής μας. Και αυτή είναι μια ακόμη γοητευτική πλευρά του εαυτού μας…[28/1/2018]

Όσοι αναζητούν το χάραμα ψήγματα χαράς στη χαρακιά του ήλιου στον ορίζοντα • όσοι χαζεύουν μαγεμένοι τους χρυσίζοντες χορευτές της σκόνης, καθώς αυτοί εισχωρούν σε σκοτεινό δωμάτιο με τις ακτίνες του φωτός κάτω από τις χαραμάδες της πόρτας και ανάμεσα από τις γρίλιες των παραθύρων, είναι στ’ αλήθεια τυχεροί.

Είναι σκληρά «εκπαιδευμένοι» σε μυστικούς διαύλους της χαράς… [14/1/2018]

Η πιο γλυκιά και βαριά τιμωρία για τον άδικο και σκληρό άνθρωπο είναι να τον κάνεις να νιώσει ντροπή για τη συμπεριφορά του αποδεικνύοντας το λάθος του. Είναι η καλύτερη εκδίκηση. Αρκεί βέβαια, να… νιώθει γενικώς αυτός που αδικεί. Γιατί, αν είναι από εκείνους που αδικούν από συνήθεια, από αλαζονεία ή από κακία, δεν αξίζει να ασχοληθείς έστω και μια στιγμή μαζί του. Θα επαναλάβει την αδικία με την ίδια ευκολία και χωρίς ενδοιασμούς. Ο συνειδητά άδικος εξάλλου, χαρακτηρίζεται και από μια εγγενή ανοησία. Ανόητος ήταν και ανόητος θα παραμείνει… [28/1/2018]

Η ελπίδα στο ανθρώπινο συνειδησιακό πεδίο, άλλοτε… πεθαίνει τελευταία, και άλλοτε «ψάχνει» μια χαραμάδα διαφυγής. Σε κάθε περίπτωση, αποσυμφορεί το θυμικό μας και είναι η βαλβίδα αποσυμπίεσης από τα υπαρξιακά και τα ψυχολογικά μας αδιέξοδα. Ίσως για αυτό αποτελεί το πιο δυνατό όπλο στην καθημερινή μάχη κατά των πιο σκοτεινών δαιμόνων και εμμονών που καταδυναστεύουν τη ζωή μας. Ίσως πάλι για αυτό συνδέεται τόσο εμφατικά με το φως και γίνεται αχτίδα του. Γιατί αυτό με τη σειρά του «χρωματίζει» και μορφοποιεί το εσωτερικό μας χάος…[9/1/2018]

«Ἡ ἀγάπη οὐδέποτε ἐκπίπτει», έλεγε εκείνος ο Απόστολος Παύλος στην Α’ Επιστολή του Προς Κορινθίους.

Με άλλα λόγια, δε χάνει την αξία της ποτέ. Η δύναμη και η ουσία της παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα των χρόνων.

Η αληθινή αγάπη, όμως •που, όταν προκύπτει, δεν υποκύπτει • που δοκιμάζεται από εντάσεις και αποστάσεις, και υπομένει κρίσεις και επικρίσεις • η αγάπη που κατέχει και, όταν δεν έχει, αντέχει… [12/1/2018]

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι άριστος στην κατασκευή μοντέλων. Ένα φύσημα του ανέμου ή κάποια απόκοσμη σκιά είναι αρκετό υλικό για την κατασκευή μιας ψευδαίσθησης, τόσο αληθοφανούς που να φτάνει στα όρια της βαθιάς πίστης.
Τα μοντέλα που κατασκευάζει στον ύπνο του ονομάζονται «όνειρα» και στον ξύπνιο του «φαντασία». Όταν είναι προσιτά στην ασταθή ιδιοσυγκρασία του, αποκτούν υλική υπόσταση, είτε ως πρόσωπα, καταστάσεις και αντικείμενα υπαρκτά, είτε ως ιδεώδη πλάσματα του νου. Αν τα μοντέλα αυτά είναι ισχυρά και η παρουσία και η επιρροή τους είναι συνεχείς ή έστω περιοδικές, γίνονται τελικά οι ισόβιοι σύντροφοι, οι ειλικρινείς φίλοι ή οι απροσπέλαστοι και ανίκητοι εφιάλτες του… [29/1/2018]

]]>
http://stratilio.gr/blog/great-illusions/feed/ 0
The Sweet November Notes http://stratilio.gr/blog/the-sweet-november-notes.html http://stratilio.gr/blog/the-sweet-november-notes/#respond Sat, 03 Nov 2018 13:45:10 +0000 http://stratilio.gr/blog/the-sweet-november-notes.html
20180217_151018

Στη μεγάλη βιβλιοθήκη της ζωής μεγαλύτερη αξία δεν έχουν ίσως οι τόμοι της πολύχρωμης εγκυκλοπαίδειας, αλλά τα μικρά σημειώματα, τα σφηνωμένα ανάμεσα στα σώματα των βιβλίων, που στριμώχνονται και διαγκωνίζονται για να κερδίσουν ένα άγγιγμα των δαχτύλων μας.

Τα μεγάλα βιβλία ανοίγουν δρόμους, αλλά τα σημειώματα μας βοηθούν να τους επιλέξουμε. Αυτά τα μικρά, ξεχασμένα απομεινάρια της ζωής μας, τα ξέφτια των επιλογών μας είναι οι οδοδείκτες, για να τους βαδίσουμε.

Αλλά κι εκείνα τα ξεχασμένα, που δε διαβάστηκαν ποτέ με προσοχή, που δεν τα δόθηκε η σημασία που θα έπρεπε, θα χάσκουν πάντα ορφανά, γεμάτα ανεκπλήρωτες υποσχέσεις…[16/11/2018]

Η κατεργασμένη συνείδηση , η σμιλευμένη θέληση και η επώδυνη αναγέννηση από τα λάθη. Αυτές είναι τα τρεις βασικές προϋποθέσεις μιας ειλικρινούς αυτογνωσίας, μιας έντιμης συνθηκολόγησης με την εύθραυστη φύση μας…[17/11/2018]

 

Έχουμε την ανάγκη των ανθρώπων γύρω μας, είτε για να ερεθίζουν το αισθητικό μας πεδίο, είτε για να διευρύνουν το χώρο μας και να μοιράζονται την αύρα μας. 

Τους χρειαζόμαστε, είτε είναι περιφερόμενες σκιές, είτε αναμνήσεις και ιδεατά είδωλα…[14/11/2018]

 

chagall-la-marriee
imagesQ5ZF3XN4

 

Πάντα να κοιτάς μπροστά ! Ό,τι ξέμεινε στο παρελθόν, ακόμη και αν σου δίνει την εντύπωση πως σε τραβάει προς τα πίσω, στην πραγματικότητα είναι μια ώθηση που σε οδηγεί στο μέλλον.

Έτσι κι αλλιώς, καλπάζουμε στη ράχη του χρόνου, είτε κουβαλάμε στην πλάτη μας τα βαρίδια του παρελθόντος, είτε φοράμε τα καινούρια μας φτερά και δρασκελίζουμε στην επόμενη μέρα…

 

 

Τα λόγια κάποτε είναι πιο δυνατά από τις πράξεις.

Χαράσσουν τα όρια του κόσμου μας, περιχαρακώνουν τη σκέψη μας και τιθασεύουν την ακόρεστη φαντασία μας.

Κάποτε πάλι αποκτούν μια δύναμη τελεστική : βαφτίζουν τους όρκους μας, μηρυκάζουν τους φόβους μας και μας λυτρώνουν από τις ενοχές μας.

Κάθε λέξη γίνεται σκοινί που μας δένει στη γη. Γίνεται πάσσαλος που συγκρατεί το συρματόπλεγμα γύρω από τον αδέσποτο εαυτό μας.

Μπορεί να γίνει χάδι στην ψυχή, ξυράφι πάνω στην πληγή…[12/11/2018]

1913_chagall_paris

Αρκεί ένα μόνο αναμνηστικό πετραδάκι να σφηνώσει σε κάποιο αυλάκι του  μυαλού, για να επιβραδύνει τη ροή της μνήμης.  Φράζει το ρυάκι των αναμνήσεων και φουσκώνει το ρεύμα των ξεχασμένων αισθημάτων.
Αν ξεκολλήσει σύντομα, αποκαθίσταται η ροή και η ψυχική τάξη επανέρχεται, χωρίς άλλες συνέπειες. Αν μείνει για πολύ καιρό σφηνωμένο, δημιουργεί λιμνάζοντα νερά και ένα περιβάλλον νοσηρό, με βρωμιές, κακοσμία και αναθυμιάσεις…

 

Χειρότερο ακόμη και από το να πονάς είναι το να μη νιώθεις τίποτα. Αν νιώθεις, υπάρχει ελπίδα να αισθανθείς και τη χαρά και την απόλαυση, κάπου ανάμεσα στον πόνο και την ψυχική οδύνη για το ανεκπλήρωτο. Αν δε νιώθεις όμως, περιφέρεις απλώς το σαρκίο σου σαν άχρηστο μεταλλικό δοχείο. Ο θόρυβος που κάνεις πολύς, αλλά  είναι μόνον η αντήχηση του κενού σου…[4/11/2018]

 

 

Είναι ένας τύπος που όλοι τον φροντίζουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Συχνά τον κολακεύουν, τον παινεύουν και σπανίως τον στηλιτεύουν. Δικαιολογούν τις παιδικές αταξίες του. Κατανοούν τις νεανικές αφέλειες του. Επιρρίπτουν τις ενήλικες ανωριμότητές του στα παιδικά του «τραύματα» και συγχωρούν τα λάθη του, λίγο πριν σαλπάρει για το άγνωστο. Ζουν μαζί του, αναπνέουν τον ίδιο αέρα και συνηθίζουν τα καμώματα και τις ανοησίες του με θαυμαστή ευκολία. Είναι το είδωλο της ανοχής τους σε κάθε λάθος τους και το ολόγραμμα του εαυτού τους σε κάθε πάθος τους… [3/11/2018]

 

 

Το υφαντό του κόσμου προκαλεί  την επανάπαυση, τη νωθρή συνήθεια, την ανόητη απάρνηση του αυτεξούσιου.

Τραμπαλιζόμαστε πάνω στην  ελαστική ηθική του. Μπλεκόμαστε μέσα στις θανάσιμες θηλιές του, πέφτουμε μέσα στις τρύπες που δημιουργούν οι  ξηλωμένες ίνες του, και όταν τυλίγεται γύρω από το μουδιασμένο εαυτό μας μπροστά στο ανεξήγητο, άλλοτε μας χαρίζει μια προσωρινή θαλπωρή και άλλοτε μας πνίγει…[4/11/2018]

 

 

Η διαφορά ανάμεσα στο κακό και στο καλό είναι εκείνο το «κ» που σκαλώνει πίσω βαθιά στον ουρανίσκο. Το κακό προφέρεται στο βάθος του στόματος, σαν να ντρέπεται να ειπωθεί. Το καλό έχει εκείνο το «λ», που εκτοξεύεται πίσω από τα δόντια, καθώς υγραίνονται απ’ την ορμή της γλώσσας. Το πρώτο θέλει να κρυφτεί, σαν να έχει ενοχές, το δεύτερο λαχταράει να βγει στο φως, να απλωθεί, να πλημμυρίσει… [1/11/2018]

 

]]>
http://stratilio.gr/blog/the-sweet-november-notes/feed/ 0
The Mind Field http://stratilio.gr/blog/the-mind-field.html http://stratilio.gr/blog/the-mind-field/#respond Thu, 01 Nov 2018 11:30:18 +0000 http://stratilio.gr/blog/the-mind-field.html
08-0003

Δύο σωματίδια αλληλεπιδρούν ανεξαρτήτως της απόστασης που τα χωρίζει.

Αυτό λέει η κβαντική φυσική…

Δύο σώματα αλληλεπιδρούν απαραιτήτως, αν δεν υπάρχει απόσταση να τα χωρίζει.

Αυτό λέει η κοινή λογική…

Δύο πνεύματα και δύο ψυχές αλληλεπιδρούν αντιστοίχως όση «απόσταση» και αν τα χωρίζει, τοπική, χρονική, ηλικιακή.

Αυτό λέει η κλασική διαισθητική…[25/6/2018]

Το αίσθημα της αδικίας είναι αναρριχώμενο φυτό. Τρέφεται από την αδυναμία του αδικημένου να δώσει εξηγήσεις, απλώνει τις ρίζες του βαθιά μέσα στα σπλάχνα και γίνεται με τον καιρό θηλιά στο λαιμό.

Η παρανόηση και η προσβολή, το ψέμα και η αστοχία συγχωρούνται κάποτε. Η αδικία, μάλλον ποτέ…[24/6/2018]

 

Ο νάρκισσος είναι ένα πρόσωπο τραγικό. Βιώνει μια ισόβια καταδίκη : είναι ερωτευμένος με τον εαυτό του, αλλά δε βρίσκει ανταπόκριση ποτέ…[23/6/2018]

Ένα από τα τεχνάσματα επιτυχίας στη ζωή είναι να ξέρεις πότε πρέπει να υποχωρήσεις και πότε να «αποχωρήσεις». Και όταν το κάνεις, να το κάνεις χωρίς μεμψιμοιρία, χωρίς επαναλαμβανόμενη καταβύθιση σε ένα πηγάδι αναζήτησης αιτιών και επίρριψης ευθυνών.

Απλώς να βρεις το θάρρος να παραδεχτείς ότι εδώ που έφτασες λίγο δεν είναι, αλλά όλα έχουν ένα τέλος.

Κανείς άλλωστε, δε δυσκολεύεται να παραδεχτεί αυτή τη δεδομένη αλήθεια· δυσκολεύεται να την αποδεχτεί ως αλήθεια της δικής του ζωής…[23/6/2018]

Όταν ραγίσει μια καρδιά, καμία λογική εξήγηση δεν μπορεί να βοηθήσει- όποιος και αν είναι ο λόγος, όποια και αν είναι η αιτία.
Η λογική πρέπει να δράσει με τρόπο αιρετικό και ανοίκειο :

1. Να αρνηθεί να δώσει έστω και ελάχιστο χώρο στην ελπίδα.

2. Να ακυρώσει αμέσως κάθε μορφή εξιδανίκευσης.

3. Να κλείσει όλες τις αναμνήσεις στο σεντούκι της μνήμης και να πετάξει το κλειδί στη θάλασσα.

4. Να αντικαταστήσει όλες τις «εικόνες» και τις κοινές εμπειρίες με άλλες, ολοκαίνουριες.

5. Να σχεδιάσει επιμελώς και σοφότερα μια άλλη ζωή, με άλλα υλικά και άλλα εργαλεία.

Όταν ραγίσει μια καρδιά, η θεραπεία είναι η αναγέννηση…[21/6/2018]

Η μαύρη τρύπα καταπίνει πλανήτες, αστέρια, γαλαξίες.
Η σιωπή «καταπίνει» λέξεις, συναισθήματα, ήχους και εικόνες.
Η πρώτη κάποτε εκρήγνυται και αναδημουργεί το σύμπαν.
Η δεύτερη «εκρήγνυται» και αναδιατάσσει τις σχέσεις μας…[16/6/2018]

Η απογοήτευση απέχει ελάχιστα από τη χαρά, όσο βαθιά και αν είναι. Η φύση μας είναι απίστευτα δεκτική σε κάθε λαμπύρισμα και της πιο μικρής αχτίδας αισιοδοξίας…[13/6/2018]

Δεν είναι μόνον η λάμψη των ματιών που λέει όλη την αλήθεια.
Είναι και το σκίρτημα του δέρματος και η ασθμαίνουσα ανάσα…[10/6/2018]

Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, εκτός και αν είναι αυτά που ήδη έχουμε…[9/6/2018]

Οι κακές σκέψεις όσο και αν γιγαντώνονται μπροστά σου και σκιάζουν το οπτικό πεδίο σου, δεν είναι τίποτα περισσότερο από κατασκευάσματα του νου. Είναι εύθραυστες σαν πήλινα εκμαγεία και γελοίες σαν σκιώδη φαντάσματα. Αρκεί μια μόνον καλή και θετική σκέψη να τις διαλύσει αμέσως και να σκορπίσει τα υπολείμματά τους στην αφάνεια. Είναι τόσο απλό και τόσο εύκολο. Το οπλοστάσιο της μνήμης και της φαντασίας μας εξάλλου, είναι ανεξάντλητο και πάντα ετοιμοπόλεμο [8/6/2018]

Το άγχος προκύπτει από την εγωιστική εμμονή μας να προβλέψουμε ή να ελέγξουμε το μέλλον. Όταν καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι αδύνατον, το άγχος χάνεται σαν τις σαπουνόφουσκες ανάμεσα στα χέρια των παιδιών…[12/5/2018]

Δεν ξέρουμε και ίσως δε μάθουμε ποτέ αν υπάρχουν παράλληλοι κόσμοι ή παράλληλα σύμπαντα.

Δεν πειράζει όμως. Έτσι κι αλλιώς, ο καθένας ζει σε ένα δικό του παράλληλο σύμπαν, όπου ισχύουν άλλοι φυσικοί νόμοι, και όλα είναι δυνατά. Δεν υπάρχουν ανεκπλήρωτες επιθυμίες, και τα όνειρα είναι απτή πραγματικότητα.

Δυστυχώς, είναι εύθραυστο και θνησιγενές. Αρκεί μια μικρή δόση σκληρής πραγματικότητας, για να το διαλύσει.
Τουλάχιστον, έχει την ιδιότητα της αέναης αναγέννησης και της μοναδικότητας…[19/6/2018]

Ο χρόνος δεν είναι συνεχής. Δε χαρακτηρίζεται από τη διαδοχή των στιγμών του, αλλά μόνον από τη διάταξη ελάχιστων χρονικών «πακέτων». Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τα «πακέτα» αυτά, είτε βυθίζοντας τη σκέψη του στη μνήμη, είτε κάνοντας προβολές στο μέλλον και να τα τοποθετεί σε όποια σειρά επιθυμεί, όπως αλλάζει τη θέση των βιβλίων στα ράφια μιας τεράστιας βιβλιοθήκης.

Ο χρόνος είναι… άχρονος. Δεν υπάρχει παρελθόν και μέλλον.

Μόνο παρόν. Ή αλλιώς, δεν υπάρχει παρόν, αλλά μόνο παρελθόν και μέλλον.

Τα χρονικά «πακέτα» έχουν μόνο σημασία. Και ο ευφάνταστος συνδυασμός τους…[17/6/2018]

 

«Αν δεν αλλάξουμε κατεύθυνση, θα καταλήξουμε ακριβώς εκεί όπου κατευθυνόμαστε» (κινέζικη παροιμία).

Ό,τι σοφότερο διάβασα το τελευταίο διάστημα ! Το θέμα βέβαια, είναι να επιλέξουμε τη σωστή κατεύθυνση. Και το κυριότερο, να αλλάξουμε κατεύθυνση, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι εχουμε πάρει μια λανθασμένη.

Κάτι που απαιτεί πάνω απ’όλα θάρρος και γενναιότητα…

[10/6/2018]

Η πιο βραδυφλεγής βόμβα κάποτε είναι η ανέκφραστη σιωπή…[2/6/2018]

Τίποτα δεν είναι ίδιο, όταν το κοιτάς ξανά… [2/6/2018]

Η απόλυτη βεβαιότητα είναι μια ύπουλη παγίδα. Τίποτα δεν ισχύει απόλυτα και τίποτα δεν είναι βέβαιο. Τα πάντα αιωρούνται στη σφαίρα της αβεβαιότητας και τα πάντα χρωματίζονται από την ξεχωριστή ματιά του καθενός. Αυτή η νοητική αποχαύνωση είναι ίσως το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του και το μαγικό χάρισμα που τον κάνει μοναδικό και ανεπανάληπτο…[26/5/2018]

Είναι εντελώς ουτοπικό να πιστεύουμε πως η ζωή μας θα φτάσει κάποτε σε ένα τέλειο σημείο ισορροπίας ή αλλιώς σε μια ιδανική κατάσταση. Εξελίσσεται διαρκώς αλλάζοντας τις σταθερές, τις αρχές και τους νόμους της. Η φυσική επιλογή και η προσαρμοστικότητα δε βρίσκουν πιο αξιόπιστη εφαρμογή από τη διαρκή μεταβολή που υφίσταται η ζωή μας. Οι αρχές, οι αξίες, οι πεποιθήσεις, η ιδεολογία και η κοσμοθεωρία μας μεταβάλλονται διαρκώς, κάθε φορά που μεταβάλλεται έστω και ελάχιστα μια «σταθερά» που τις διαμορφώνουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Η αδιάκοπη αυτή μεταβολή δεν είναι μια σύμφυτη αδυναμία μας. Δεν είναι μια εγγενής αταξία. Είναι απλώς η απόδειξη ότι τα πάντα στον κόσμο μας αλλάζουν. Και θα ήταν προκλητικά παράδοξο να μην άλλαζαν τα υποκείμενα που θέτουν το μέτρο των πάντων, δηλαδή εμείς…[18/6/2018]

Όσο βαθύτερα εισδύουμε στον υποατομικό μικρόκοσμο, τόσο μεγαλύτερη εντροπία (αταξία) ανακαλύπτουμε ότι επικρατεί. Ένας γοητευτικός κβαντικός αφρός, όπου τίποτα δεν μπορεί να μετρηθεί εμπειρικά, τα πάντα είναι απροσδιόριστα και άναρχα : η θέση, η ορμή, η ταχύτητα, η κίνηση.
Αντιθέτως, όσο απλώνουμε το βλέμμα στα μεγάλα, τόσο περισσότερο απολαμβάνουμε την αρμονία, την ηρεμία και την κοσμική γαλήνη.

Με αντιστρόφως ανάλογο τρόπο, όσο εστιάζουμε την προσοχή μας και διοχετεύουμε την ενέργειά μας στα μικρά, ασήμαντα και τα μηδαμινά, τόσο μεγαλώνει η ψυχική μας εντροπία. Η μαγεία της κοσμικής συμφωνικής ορχήστρας που μας περιβάλλει καταρρέει υπό το βάρος των ασήμαντων ανθρωπινων μικροτήτων, κάτω από την ντροπιαστική υπεροχή της ευτέλειας…[14/6/2018]

 

Όταν κοιτάς τον ουρανό, τα πάντα κάτω από το στερέωμά του χάνουν την υλική υπόσταση και τη σημασία τους.
Όταν χαμηλώσεις το βλέμμα σου, ό,τι βλέπεις είναι ήδη κάτι άλλο, ό,τι πίστευες είναι ήδη μια παραίσθηση…[18/5/2018]

Όσο προχωράς στο μονοπάτι της ζωής που έχεις επιλέξει, τόσο μεγαλώνει ο στρατός των ανεκπλήρωτων προσδοκιών που σε καταδιώκει.
Έστω και μία όμως να εκπληρώσεις, η νίκη αυτή θα είναι μεγάλη. Θα ανήκεις στο εξής κι εσύ για πάντα στη χορεία των γενναίων και των νικητών…[1/5/2018]

]]>
http://stratilio.gr/blog/the-mind-field/feed/ 0
The Night Blinders http://stratilio.gr/blog/the-night-blinders.html http://stratilio.gr/blog/the-night-blinders/#respond Tue, 30 Oct 2018 15:02:24 +0000 http://stratilio.gr/blog/the-night-blinders.html

Αν ανθολογούσαμε όλα τα συναισθήματα που νιώθουμε στη διάρκεια μιας και μόνον ημέρας, θα φιλοτεχνούσαμε τον ελάχιστο ψηφιδωτό αντικατοπτρισμό της ζωής μας και θα αναπαριστούσαμε άκοπα την ηρωική πορεία μας στην αβεβαιότητα με την απαραίτητη για την ισορροπία μας αυτογνωσία…[27/4/2017]

village

Ουρανίσκος σημαίνει μικρός ουρανός. Στο στερέωμά του συγκεντρώνονται οι λέξεις, όπως τα άστρα του ουρανού. Άλλα από αυτά είναι λαμπερά και άλλα με αχνό και αδύναμο φως. Όλα όμως, έχουν τη σημασία τους, στην κοσμική ισορροπία. 
Έτσι και οι λέξεις : όταν αναδύονται από τα βάθη της ψυχής μας, καρφώνονται στον ουρανίσκο και οριοθετούν το προσωπικό μας σύμπαν…[27/5/2017]

6a00d8341c82c653ef00e54f38c2098833-500wi

Από πάντα με απασχολούσε το απότομο ξύπνημα στη ζώνη του Λυκόφωτος, του ελάχιστου δηλαδή διαστήματος κατά το οποίο διαλύεται το βαθύ σκοτάδι και αρχίζει η αργόσυρτη ανατολή του Ήλιου. 

Κάποια στιγμή ανακάλυψα ότι υπάρχει λόγος σοβαρός : είναι η ώρα που η αδελφή του Ήλιου, η Ηώς, ανοίγει κάθε αυγή με τα ρόδινα χέρια της τη «Θύρα της Ανατολής». Έπειτα στεφανώνεται με λουλούδια που της φέρνουν πουλιά και με πολύπτυχο πέπλο ανεβαίνει στο τέθριππο άρμα της ρίχνοντας άνθη και με υδρίες ραντίζει τη Γη με ροδόσταμο, την πρωινή δροσιά, της οποίας οι σταγόνες αστράφτουν σαν διαμάντια στις πρώτες ακτίνες του Ήλιου που την ακολουθεί…
(Και αν δεν μπορείς να την δεις, μπορείς όμως να την φανταστείς…) [30/4/2017]

Chagall 5

Ένας τρόπος να καταπολεμήσουμε την ασίγαστη θλίψη μας για τη θνητότητα και τη μοναχική πορεία που διανύουμε στη ζωή, ακόμη και αν έχουμε γύρω μας ανθρώπους που μας αγαπούν, είναι η ανάκληση ευχάριστων αναμνήσεων. Θα πρέπει λοιπόν, να είμαστε σε θέση να ανθολογούμε τις ευχάριστες στιγμές , τις απολαυστικές εμπειρίες μας, τις όμορφες εικόνες που αποθηκεύουμε στις κυψέλες του μυαλού μας, ώστε να είμαστε σε θέση να τις ανακαλούμε, κάθε φορά που το άγχος του θανάτου μας κατακυριεύει και κάθε φορά που η διαπλανητική μοναξιά ωχριά μπροστά στη δική μας. Γιατί, όσο πιο πλούσια είναι η «τροπαιοθήκη» των αναμνήσεών μας, τόσο πιο ανώδυνη είναι τελικά η ζωή μας. Αυτό το υλικό είναι η περιουσία μας και η ανέξοδη συνδιαλλαγή με το μοιραίο τέλος μας…[1/5/2017]

Η φύση έχει βρει τον τρόπο μέσω της επικονίασης, δηλαδή της μεταφοράς της γύρης από τους ανθήρες των στημόνων στο στίγμα του ύπερου των λουλουδιών, να γονιμοποιείται και να αναγεννιέται. Οι περισσότεροι άνθρωποι ακόμη δυσκολεύονται να βρουν τους κατάλληλους επικονιαστές, για να γονιμοποιήσουν τα θετικά τους συναισθήματα. Όσοι όμως, το κατάφεραν, απολαμβάνουν την οργιαστική αναγέννηση του καλύτερου εαυτού τους…[1/5/2017]

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία οι Δαίμονες ήταν κατώτερες θεότητες που διαμοίραζαν (από το ρήμα δαίω=διαμοιράζω, διανέμω) τη μοίρα και τις τύχες των ανθρώπων. Υπήρχαν ταυτόχρονα για κάθε άνθρωπο δύο ειδών : οι καλοί δάιμονες που τον έκαναν ευδαίμονα, δηλαδή ευτυχισμένο, και οι κακοί δαίμονες που τον έκαναν κακοδαίμονα, δηλαδή δυστυχισμένο. 

Θυμήθηκα το εξαιρετικό αυτό βιβλίο του ανυπέρβλητου Gabriel Gatcia Marquez με αφορμή τον Έρωτα, το γνωστό δαιμόνιο, που καθορίζει την ευδαιμονία ή την κακοδαιμονία μας όσο κανένα άλλο. Είτε με τη διαρκή παρουσία του στη ζωή μας, είτε με την απουσία του. 

Προσοχή, όμως ! Ο καθένας είναι ελεύθερος να δεχτεί ή να απορρίψει τα «δώρα» του. Η αποδοχή της ευδαιμονίας ή της κακοδαιμονίας του έρωτα είναι ελεύθερη προσωπική επιλογή…[28/5/2017]

Είμαστε ό,τι σκεφτόμαστε, ό,τι αισθανόμαστε και ό,τι πράττουμε. 
Η συμφιλίωση με τον εαυτό μας είναι απαραίτητη​.
Έτσι κι αλλιώς, μια ζωή θα περάσουμε μαζί του…[10/6/2017]

Chagall_Spring38

Προσοχή ! Ευαισθησία είναι η εύκολη αίσθηση των αισθημάτων, που όλα μαζί δημιουργούν τα συναισθήματα. Η εκδήλωση τους προκαλεί, άλλοτε ψυχική ευφορία, και άλλοτε δακρυρροούσα φλυαρία. Η ενδεδειγμένη έκθεση στην ευαισθησία είναι άκρως υποκειμενική, χαρακτηρίζεται από αμφιβολία και αμφιταλάντευση και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του υποκειμένου.

(Απλά μαθήματα για την αποφυγή της κοσμικής φάρσας) [2/5/2017]

chagall001

Ο Ηράκλειτος, ο Εφέσιος σοφός που έζησε γύρω στο 500 π.Χ., είχε πει ότι «ἦθος ἀνθρῴπω δαίμων» (=δαίμονας για τον άνθρωπο δεν είναι παρά ο χαρακτήρας του).
Με άλλα λόγια, αυτό ακριβώς που ο άνθρωπος περιμένει από το δαίμονα, από το θείον, το έχει, στην πραγματικότητα, μέσα στον ίδιο τον εαυτό του· με άλλα λόγια: όλοι οι άνθρωποι επιζητούν την ευδαιμονία, μόνο όμως από τις δικές τους πράξεις εξαρτάται αν θα φτάσουν κάποτε ή όχι σ’ αυτήν.

Καλό μήνα σε όλους τους «δαιμονισμένους» !

[1/6/2017]

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι, όπως την περιέγραφε κάποτε ο Μίλαν Κούντερα, δε συγκρίνεται με την αβάσταχτη ελαφρότητα της σκέψης. Αυτή μας μεταφέρει όπου επιθυμούμε και ελαττώνει τον πόνο της ψυχής από την «απίστευτη» βαρύτητα του σώματος, που άλλοτε μένει αγκυλωμένο μακριά από τα ποθούμενα και άλλοτε αλυσοδένεται από τις κοινωνικές συμβάσεις. 

Δεν είναι το τέλειο φάρμακο, αλλά είναι από αυτά «που κάμνουνε- για λίγο- να μη νοιώθεται η πληγή», όπως θα έλεγε και ο Καβάφης…[8/6/2017]

Η ζωή μας είναι πολύ σύντομη και αβέβαιη, για να την περάσουμε όλη χωρίς βεβαιότητες. Όσα όπλα και αν μας προσφέρουν η φαντασία και η ενσυναίσθηση, για να αντιμετωπίσουμε το σαράκι της άγνοιας και της αμφιβολίας, μόνον η γνώση της αλήθειας τελικά μας λυτρώνει. Η πίστη μας δεσμεύει και θολώνει την κρίση μας… 

Κι επειδή μάλλον είναι αδύνατο να πάρουμε απαντήσεις για όλα, ας φροντίζουμε τουλάχιστον τα «απλά» και «καθημερινά», να μην τα δηλητηριάζουμε με την αμφιβολία. Υπάρχουν άλλωστε, πολλές «αλήθειες» γύρω μας, που αρκούν, ώστε να μας δώσουν την ψευδαίσθηση ότι είμαστε κυρίαρχοι σε αυτόν τον κόσμο το μικρό, το μέγα…[10/5/2017]

Η προσπάθεια να κατανοήσουμε έναν άνθρωπο βαθιά ως το μεδούλι του είναι μια πράξη γενναιότητας. 

Κάποιοι αφιερώνουν ολόκληρη τη ζωή τους στην προσπάθεια να ερμηνεύσουν τις σκέψεις του ή να αποκωδικοποιήσουν τις πράξεις του. Άλλοι πάλι χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά ,μέχρις ότου κατανοήσουν πλήρως το χαρακτήρα του. Κανείς, ωστόσο- ούτε καν οι ερωτευμένοι – δε σοκάρονται μπροστά στην πικρή αλήθεια : είναι αδύνατο να γνωρίσουμε όλες τις πτυχές ενός ανθρώπου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που ενίοτε καταβάλλουμε. Όσο πιο σύντομα το καταλάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι έτσι κι αλλιώς είμαστε η τραγική αντανάκλαση του ανεξήγητου. 
Το θαύμα των θαυμάτων…[1/6/2017]

 

Κάποτε, η μεγαλύτερη αγωνία των ανθρώπων είναι να κρατήσουν κοντά τους όσους αγαπούν με τη ματαιοδοξία εκείνου που θέλει να σφίξει στη χούφτα του το νερό ή τον αέρα. Ο ένας γλιστρά μακριά από τον άλλον με την ευκολία που το κάνει μια δροσοσταλίδα στην άκρη ενός φθινοπωρινού φύλλου. Και όλοι μαζί ζουν την ψευδαίσθηση της ισόβιας δροσιάς στο δέρμα από μια ανεξάτμιστη σταγόνα που έτυχε να πέσει πάνω τους έπειτα από μια ξαφνική και απρόσμενη βροχή. Τελικά, λίγες σταγόνες διηθούνται από τους ανοικτούς πόρους και γίνονται ένα με το αίμα. Συνήθως μόνο μια…[25/4/2017]

 

«Όσο περισσότερη αβίωτη ζωή έχουμε μέσα μας, όσο θα φτάνουμε προς το τέλος της, τόσο περισσότερο θα νιώθουμε λύπη και δυστυχία και περισσότερο φόβο». 
Ο Irvin Yalom δίνει το σύνθημα : Η ζωή μας αποκτά νόημα μόνον αν τη βιώνουμε πραγματικά με όλες τις χαρές και τις λύπες της, με όλες τις δυσκολίες και τις ευτυχισμένες στιγμές που μας προσφέρει. 

Αυτό είναι ένα από τα μυστικά της καλής ζωής: η παραδοχή ότι η ζωή μας είναι ένα συνονθύλευμα ευχάριστων και δυσάρεστων στιγμών, μια ατέρμονη εναλλαγή λύπης και απολαύσεων. Και αυτό δεν πρεπει να είναι μόνο μια λυτρωτική απάντηση σε ό,τι μας βασανίζει, αλλά και ένα κίνητρο να συνεχίσουμε να δίνουμε νόημα στη ζωή μας με τις πράξεις που της αρμόζουν.[13/4/2017]

Η ζωή μας είναι τελικά και ένα άθροισμα διαψεύσεων και ανεκπλήρωτων πόθων και επιθυμιών. Αν δε μάθουμε να ζούμε με τις ήττες μας, είμαστε καταδικασμένοι να σερνόμαστε πίσω από τις εμμονές και τις ουτοπίες μας. 
Η παραδοχή της ήττας είναι εύκολη. Δύσκολη είναι η διαχείρισή της. Η τελευταία όμως, είναι που ξεχωρίζει τους πραγματικά γενναίους. 

Γιατί «όλα είναι δύσκολα, προτού να γίνουν εύκολα»…[18/6/2017]

chagall-bride

Περί απουσίας. 

Γιατί μας τρομάζει η απουσία των πραγμάτων και των ανθρώπων; Γιατί προκαλεί συναισθήματα δυσανεξίας;
Γιατί μας λείπουν οι στιγμές που ζήσαμε δίπλα τους και τα συναισθήματα που νιώσαμε κοντά τους. Και όσο πιο έντονα ήταν αυτά, τόσο πιο μεγάλος είναι ο πόνος που προκαλεί η απουσία τους. 

Εν κατακλείδι, ο πόνος της απουσίας του άλλου είναι μια επιβεβαίωση του απέραντου εγωισμού μας. Μια φιλάρεσκη πεποίθηση ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου…[15/4/2017]

]]>
http://stratilio.gr/blog/the-night-blinders/feed/ 0
The Dawn Spirit http://stratilio.gr/blog/the-dawn-spirit.html http://stratilio.gr/blog/the-dawn-spirit/#respond Sun, 28 Oct 2018 18:41:39 +0000 http://stratilio.gr/blog/the-dawn-spirit.html
kandinsky-comp-10

Πάντα με προβλημάτιζε αυτό το τρίτο μέρος της ψυχής του ανθρώπου που επινόησε ο Αριστοτέλης ανάμεσα σε αυτό που σχετίζεται με τη λογική του (λόγον ἔχον) και σε εκείνο που δεν έχει καμία σχέση με τη λογική του (ἄλογον). Το τρίτο αυτό μέρος το ονόμασε, όχι τυχαία, «ἐπιθυμητικόν».
Τελικά, με τα χρόνια συνειδητοποίησα ότι αυτό το τρίτο μέρος της ανθρώπινης ψυχής ευθύνεται για όλες τις αμφιταλαντεύσεις του, την αστάθεια του χαρακτήρα του και τις (αυτο) καταστροφικές- πολλές φορές- εξάρσεις του.
Είναι όμως, κι εκείνο που απογειώνει και τη φαντασία του, καθώς αποδίδει λογική βάση στον έρωτα, στις συναισθηματικές μεταπτώσεις του και δικαιολογεί την πίστη στην εκπλήρωση των ονείρων του. Με άλλα λόγια δίνει πληρότητα στο νόημα της ζωής του…[4/7/2017]

kandinsky361

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν ένα διακόπτη μέσα τους. Τον κλείνουν και αμέσως το φωτεινό δωμάτιο που κρύβουν μέσα τους γίνεται σκοτεινό και «σβήνει». Όλα τα έπιπλα, τα αντικείμενα, τα διακοσμητικά, αρχίζουν με τον καιρό να σαπίζουν ή παύουν να υπάρχουν και μόνο με την ψηλάφηση γίνονται πλέον αντιληπτά. Καμιά φορά γλιστρούν από τα χέρια τους και σπάζουν, καθώς προσπαθούν να τα αγγίξουν ξανά, χωρίς να ανοίξουν το διακόπτη τους. Δε θέλουν πάλι το φως στο δωμάτιο, για να μην τρομάξουν από την απερισκεψία τους να αφήσουν στο σκοτάδι όλα τα πολύτιμα πράγματα που εγκατέλειψαν…[3/7/2017]

kandinsky24

Τέλος, μεταξύ άλλων ,σημαίνει και σκοπός. Τίποτα δεν τελειώνει κατά μία έννοια ,εάν δεν ολοκληρωθεί πρώτα ο σκοπός του, εάν δεν εκπληρωθεί ο λόγος ύπαρξής του. Διαφορετικά, τα «ξέφτια» του επανέρχονται, άλλοτε ως φαντάσματα και άλλοτε ως βασανιστικά απωθημένα…[3/7/2017]

Kandinsky_white

Δε μου αρέσει αυτή η γραμμή των οριζόντων…
Κάνει τον κόσμο μας να φαίνεται περίκλειστος.
Θέτει όρια, ρουφάει το βλέμμα, προκαλεί ψευδαισθήσεις και οράματα και κάποια στιγμή «καταπίνει» τον ήλιο.
Μας παρασύρει στην ευθυγράμμιση ,ενώ η γοητεία βρίσκεται στα τεθλασμένα…[2/7/2017]

Kandinsky_First_Abstract_Watercolour_1910

Τί είναι το μέλλον ; 

Το μέλλον είναι το άθροισμα των προσδοκιών μας ,η αστείρευτη εναπόθεση των ελπίδων μας, ή άρνηση της άμεσης διάψευσης των ονείρων μας. Είναι η τράπεζα των συναισθημάτων μας, που τοκίζει τους πόθους μας με την ευχή κάποτε να αποδώσει την υπεραξία τους…[25/6/2017]

kandinsky_all_saints_l

Κάποτε η ζωή μας καθορίζεται από την έκβαση της μάχης ανάμεσα στη λογική και στο συναίσθημα. 

Συνήθως, όταν επικρατεί η λογική, η ηθική τάξη αποκαθίσταται και η ζωή μας γίνεται συμβατική, στα όρια του προβλεπόμενου. 
Όταν επικρατεί το συναίσθημα , η ζωή μας αφήνεται στο παρανάλωμα του ονείρου, στη γοητεία του απρόβλεπτου.
Η επιλογή όμως, είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη. Το τίμημα που θα πληρώσουμε, το ορίζουμε εμείς. Ακόμη και όταν «η υπουλότητα της ανθρώπινης παραίσθησης», όπως θα έλεγε ο Albin Lesky, δε μας επιτρέπει να καθορίσουμε εμείς την έκβαση αυτής της μάχης…[24/6/2017]

Πίνακες : Wassily Kandinsky (1866-1944)

https://el.wikipedia.org/wiki/Βασίλι_Καντίνσκι

]]>
http://stratilio.gr/blog/the-dawn-spirit/feed/ 0