• 22 Δεκεμβρίου 2024

Stratilio

Απόψεις / Σημειώσεις / Δοκίμια

Η αυτοκρατορική Βιέννη

Bystratilio

Νοέ 20, 2010
0 0
Read Time:8 Minute, 43 Second

Τα αυτοκρατορικά παλάτια δεσπόζουν επιβλητικά και μεγαλοπρεπή. Τα μνημεία της πόλης είναι εντυπωσιακά και οι εμπορικοί δρόμοι πάντοτε πολυσύχναστοι. Νότες κλασικής μουσικής πλανώνται συνεχώς στην ατμόσφαιρα και τα παραδοσιακά καφέ αναδύουν βιεννέζικη κουλτούρα. Ναι, είναι η πρωτεύουσα όπου ευδοκιμούν τα πιο υπέροχα ταξιδιωτικά κλισέ. Δικαίως!
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΘΕΜΙΔΑ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ,Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Bιέννη. Είναι ένα από τα μικρότερα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας. Εντούτοις, με πληθυσμό 1.600.000 κατοίκους είναι η μεγαλύτερη πόλη, καθώς και το πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο ολόκληρης της χώρας. Βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 170 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και καταλαμβάνει έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Κοιλάδα του Δούναβη, ενώ βόρεια και δυτικά οι δασωμένοι λόφοι του Wienerwald (Δάσος της Βιέννης) στεφανώνουν την πόλη. Ο Δούναβης την διαιρεί διαγωνίως σε δύο τμήματα. Η πλευρά της πόλης που ενδιαφέρει πρωτίστως τον επισκέπτη βρίσκεται νότια του ποταμού και πρόκειται για το παλιό κέντρο της Βιέννης, την Innere Stadt, όπου και συναντώται τα περισσότερα αξιοθέατα.
H Innere Stadt περικλείεται από μια μεγάλη κυκλική λεωφόρο, τη Ρινγκστράσε (Ringstrasse), στην οποία δεσπόζουν επιβλητικά μεγάλα δημόσια κτίρια, όπως παλάτια, μουσεία, το κοινοβούλιο, το δημαρχείο, η όπερα και πολλά άλλα. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε την «αυτοκρατορική» όψη της Βιέννης, είναι να ακολουθήσετε τη λεωφόρο Ρινγκστράσε, το μήκος της οποίας είναι περίπου 4 χιλιόμετρα.
Σε τούτη τη βόλτα, θα θαυμάσετε το παλαιό χειμερινό ανάκτορο των Αψβούργων, το Χόφμπουργκ (Hofburg, www.hofburg-wien.at), το οποίο απλώνεται σε αρκετά μεγάλη έκταση στο κέντρο της πόλης. Κάποτε το παλάτι αυτό ήταν οικία των αυτοκρατόρων και καθώς η δύναμη των Αψβούργων αυξανόταν, οι διάφοροι αυτοκράτορες πρόσθεταν κτίρια σύγχρονης νοοτροπίας, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα συγκρότημα κτιρίων, με 18 πτέρυγες, 54 σκάλες και περίπου 2.600 δωμάτια. Σήμερα φιλοξενεί τα γραφεία του Προέδρου της Αυστρίας, διάφορα υπηρεσιακά και ιδιωτικά διαμερίσματα, κάποια μουσεία καθώς και τη χειμερινή σχολή ιππασίας, όπου προπονούνται οι λευκοί κομψοί επιβήτορες Λιπιζάνερ της ισπανικής σχολής ιππασίας.
Κοντά στο παλάτι Χόφμπουργκ βρίσκεται το πάρκο του Λαού (Volksgarten), που είναι γεμάτο τριανταφυλλιές, σκεπασμένες το χειμώνα για προστασία, και φιλοξενεί ένα αντίγραφο του ναού του Θησείου, και στο οποίο κατά καιρούς λαμβάνουν χώρα διάφορες εκθέσεις.
Το εντυπωσιακό κοινοβούλιο (Parliament), που βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το παλάτι, αποτελεί κτίριο ελληνικού ρυθμού, με δύο πλατιές ράμπες που οδηγούν στην κύρια είσοδο και κοσμούνται από αγάλματα Ελλήνων φιλοσόφων. Ο αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν, που το σχεδίασε, διάλεξε την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική και τεχνοτροπία για να θυμίζει, όπως λέγεται, τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία.
Εξίσου σημαντικό κτίριο είναι το νεο-γοτθικό δημαρχείο (Rathaus) με τους εντυπωσιακούς οβελίσκους και τα οξυκόρυφα παράθυρα. Το δημαρχείο χτίστηκε για να εκφράσει την περηφάνια των Βιεννέζων για την πόλη τους. Διαθέτει 1.575 δωμάτια και εδώ έχουν τα γραφεία τους ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο.
Πραγματικά όμως «διαμάντια» της Βιέννης στον τομέα των εκθεσιακών χώρων είναι τα δίδυμα μουσεία Καλών Τεχνών (Kunsthistorisches Museum, www.khm.at) και Φυσικής Ιστορίας (Naturhistorisches Museum, wwwnhm-wien.ac.at) στην πλατεία Messeplatz. Το πρώτο διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ζωγραφικών έργων στο κόσμο, καθώς και πλούσια εκθέματα από την αιγυπτιακή, ελληνική και ρωμαϊκή εποχή, αλλά και μεγάλη συλλογή γλυπτών και νομισμάτων. Στο δεύτερο, πάλι, εκτίθενται εξαφανισμένα στις μέρες μας αλλά και σπάνια είδη ζώων, πουλιών και ψαριών· ένα μουσείο που αξίζει να επισκευθείτε ειδικά όσοι συνοδεύετε παιδιά.

Εργα γνωστών καλλιτεχνών, όπως το περίφημο «Φιλί» του αυστριακού ζωγράφου Γκουστάβ Κλιμτ, θα θαυμάσετε, επίσης, στην Εθνική Πινακοθήκη της Αυστρίας, η οποία στεγάζεται στο ομορφότερο ίσως παλάτι της Βιέννης, το Βelvedere (www.belvedere.at). Πρόκειται για ένα έξοχο μπαρόκ κτίσμα, με τεράστιους γαλλικούς κήπους. Υπήρξε η θερινή κατοικία του πρίγκιπα Ευγένιου της Σαβοΐας, του μεγαλύτερου στρατιωτικού ηγέτη της αυτοκρατορίας, εξαιτίας της νίκης του ενάντια στους Τούρκους το 1683. Με τα χρήματα που έλαβε ως αμοιβή για τις νίκες του κατά την ισπανική διαδοχή, ζήτησε να του χτίσουν δύο παλάτια: το άνω και κάτω Belvedere.
Συνεχίζοντας την αυτοκρατορική βόλτα, ένα εντυπωσιακό παλάτι που αξίζει και αυτό κάμποσο από το χρόνο σας, είναι το ανάκτορο του Σένμπρουν (Schn?brunn, www.schoenbrunn.at), το οποίο χτίστηκε το διάστημα 1695-1713 και αποτέλεσε τη θερινή κατοικία της οικογένειας των Αψβούργων. Προς το τέλος της δυναστείας τους, η οποία σημειωτέον διήρκεσε περί τα 600 χρόνια, έζησε εδώ ο Φραγκίσκος Ιωσήφ με τη σύζυγό του Σίσι, ενώ ο τελευταίος αυτοκράτορας ήταν ο Κάρολος ο Α΄, που μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου παραιτήθηκε. Εδώ βρίσκεται και ο πρώτος ζωολογικός κήπος του κόσμου από το 1752. Το μεγαλύτερο τμήμα του σημερινού παλατιού είναι δημιούργημα της Μαρίας Θηρεσίας, η οποία ανέβηκε στο θρόνο το 1740, μετά από ρύθμιση που έκανε ο πατέρας της Κάρολος ΣΤ΄, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες μπορούσαν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της αυτοκρατορίας. Αν και τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της, η Μαρία Θηρεσία έκανε αρκετά λάθη, εντέλει άφησε τη σφραγίδα της με την εισαγωγή της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αλλά και βελτιώνοντας την κοινωνική κατάσταση των αγροτών και καθορίζοντας νέα διοικητική οργάνωση. Τα περισσότερα αντικείμενα του παλατιού επιδεικνύουν τον πλούτο της εποχής, καθώς είναι «ντυμένα στο χρυσό».
Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom, www.stephanskirche.at) στο κεντρικότερο σημείο της πόλης που ακούει στο όνομα Stephansplatz θεωρείται το πιο κομψό γοτθικό κτίριο της Αυστρίας. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Αγιος Στέφανος υπέστη φοβερές ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Ευτυχώς, όμως, έπειτα οι όποιες ζημιές αποκαταστάθηκαν πλήρως. Σήμερα, στους χώρους του ναού δίνονται συχνά συναυλίες κλασικής μουσικής.
Βεβαίως, ο κατεξοχήν χώρος για συναυλίες κλασικής μουσικής είναι η Κρατική Oπερα της Βιέννης (Staatsoper, www.wiener-staatsoper.at) 2.880 θέσεων! Η Staatsoper είναι ένα κτίριο του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 1861 και άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό τον Μάιο του 1869 με… Μότσαρτ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένας από τους δύο αρχιτέκτονες αυτοκτόνησε, καθώς το κτίριο της όπερας δεν είχε εντυπωσιάσει ούτε τον κόσμο ούτε και τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ, ο οποίος το είχε χαρακτηρίσει ως σιδηροδρομικό σταθμό! Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς, αλλά γρήγορα επισκευάστηκε και πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς για τους μουσικόφιλους ολόκληρου του πλανήτη.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Καθημερινά με απευθείας πτήση της Austrian Airlines (τηλ.: 210-96.01.240-2, www.aua.com). Η πτήση διαρκεί δύο με δυόμισι ώρες, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι τόσο στην business class όσο και στην οικονομική, το φαγητό που σερβίρεται είναι από το catering της διάσημης αλυσίδας εστιατορίων Do&Co. Για κρατήσεις μέχρι 31/5, η εταιρεία έχει ανακοινώσει προσφορές στους ναύλους μετ’ επιστροφής από 180 ευρώ από Αθήνα και από 213 ευρώ από Θεσσαλονίκη.
O προορισμός εξυπηρετείται επίσης από τις Ολυμπιακές αερογραμμές (τηλ.: 210-96.66.666, www.olympicairlines.com) και από τη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία SkyEurope (www.skyeurope.com).

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ
Ολόκληρο το κέντρο μπορείτε να το περπατήσετε. Σε περίπτωση ωστόσο που κουραστείτε ή μένετε λίγο πιο μακριά μπορείτε να μετακινηθείτε είτε με το μετρό (U-Bann) είτε με το τραμ. Με το τελευταίο έχετε την ευκαιρία να δείτε πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης ζεστά και ξεκούραστα. Τα ταξί συμφέρουν, σε περίπτωση που είστε μεγάλη παρέα (3-4 άτομα) για την επιστροφή σας το βράδυ. Βασική προϋπόθεση είναι να έχετε γράψει σε ένα χαρτί τη διεύθυνση του ξενοδοχείου σας και το διαμέρισμα στο οποίο βρίσκεται, δεδομένου ότι η Βιέννη είναι χωρισμένη σε 23 διαμερίσματα.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στη Βιέννη το κάπνισμα δεν απαγορεύεται παντού. Καλό είναι, βεβαίως, οι μανιακοί καπνιστές να ρωτάτε κατά την είσοδό σας σε εστιατόρια και μπαρ και να κρίνετε αν θα μπείτε ή όχι αναλόγως…
Το 2009 είναι η χρονιά του αυστριακού συνθέτη Φραντς Γιόζεφ Χάυντν (1732-1809) και πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις προς τιμήν του.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Renaissance Wien Hotel (Linke Wienzeile, Ullmannstrasse 71, Τ/+43 (0)1-89102-0, www.renaissancehotels.com). Ελληνικών συμφερόντων, παρακαλώ (!), με παλιά «αυτοκρατορική» και ολοκαίνουργια «μίνιμαλ» και business πτέρυγα.
Imperial (Kaerntner Ring 16, Τ/+431 501100, www.luxurycollection.com/imperial): Περισσότερο με παλάτι μοιάζει παρά με ξενοδοχείο. Πάνω στο Ρινγκ.
Intercontinental Wien (Johannesgasse 28, Τ/+43-1-711220, www.vienna.intercontinental.com): Ξενοδοχείο της γνωστής αλυσίδας, απέναντι από το Stadtpark.
Hollmann Beletage (K?llnerhofgasse 6, Τ/+43 1 961 19 60, www.hollmann-beletage.at): Boutique-hotel που στεγάζεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα. Διαθέτει 16 φιλόξενα δωμάτια. Με τζάκι, πιάνο και βιβλιοθήκη στο λόμπι.
Radisson SAS Style Hotel (Herrengasse 12, Τ/+43 1 227 80-0, www.style.vienna.radissonsas.com): Στεγάζεται σε ένα κτίριο αρτ νουβό απέναντι από το διάσημο Caf? Central. Το μπαρ του θεωρείται από τα χοτ-σποτ της πόλης.
Altstadt Vienna (Kirchengasse 41, Τ/+43 1 526 33 99-0, www.altstadt.at): Παλιό αρχοντικό που μετατράπηκε σε design hotel. Βρίσκεται στο τρέντι 7ο διαμέρισμα με τις μπουτίκ.
Le Meridien (13 Opernring, Τ/+43 1 588900, www.starwoodhotels.com/lemeridien): Κλασικό έξω, μοντέρνο μέσα. Βιεννέζοι djs παίζουν στο lounge bar του.
Novotel Wien City (Aspernbrueckengasse 1,1020, Τ/+43 1 903030, www.novotel.com): Δίπλα από το παλιό αστεροσκοπείο Urania (σήμερα κινηματογράφος).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ
Wurstelstand (έξω από την Αλμπερτίνα ή στην Seilergasse στη Στέφανσπλατζ): Λουκάνικο με μουστάρδα και μία φέτα μαύρο ψωμί.
Trzesniewski (Dorotheergasse 1, Τ/+43 1 512 32 91, www.speckmitei.at).
Palmenhaus (Burggarten, Τ/+43 1 53310330, www.palmenhaus.at): Ενα θερμοκήπιο αρτ νουβό στον κήπο του παλατιού Hofburg.
Schwarzen Kameel (1ο διαμέρισμα, Bognergasse 5, Τ/+43 0 1 5838125, www.kameel.at): Σχεδιασμένο από τον Αντολφ Λόος, εστιατόριο/καφέ αλλά και κατάστημα με ντελικατέσεν προϊόντα.
Fabio’s (Tuchlauben 6, U1,3 Stephansplatz, Τ/+43 01/532-2222): Θεωρείται το πιο τρέντι μέρος της πόλης.
Naturkost St Josef (7ο διαμέρισμα, Zollergrasse 26, Τ/+43 1 5266818): Για φυτοφάγους και για ανθρώπους που κάνουν υγιεινή διατροφή.
Do & Co Stephansplatz (Stephansplatz 12, U1,3 Stephansplatz, Τ/+43 1 535 39 69). Πολυτέλεια και νοστιμιά.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Museums Quartier Wien (www.mqw.at): Μουσεία και αίθουσες εκθέσεων στην πιο δημοφιλή γειτονιά – στέκι της νεολαίας της σύγχρονης Βιέννης. Ξεχωρίζουν το Μουσείο Αρχιτεκτονικής, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Leopold Museum με το ομώνυμο συμπαθέστατο… καφέ.
Albertina (www.albertina.at): Πρώην παλάτι και νυν μουσείο, με εξαιρετικές μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις.
Hundertwasser Haus (www.hundertwasserhaus.at): Ενα τετράγωνο της πόλης με ψυχεδελικά χρώματα και σχήματα, δημιούργημα του διάσημου αυστριακού αρχιτέκτονα Χουντερτβάσερ.
Nashmarkt: H κεντρική αγορά της Βιέννης· κάτι σαν τη δική μας λαϊκή αγορά, αλά βιενουά. Ολόφρεσκα ντόπια προϊόντα σε συνδυασμό με σειρά καφέ και εστιατορίων. Εδώ χτυπά η καρδιά της πόλης!

ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
www.wien.info (Τουριστικός Οργανισμός Βιέννης)
www.interaviation.gr (Ταξιδιωτικός οργανισμός με ειδίκευση στον προορισμό)

About Post Author

stratilio

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Αφήστε μια απάντηση