• 25 Αυγούστου 2024

Stratilio

Απόψεις / Σημειώσεις / Δοκίμια

Η κορύφωση του ελληνικού δράματος

Bystratilio

Αυγ 23, 2024
0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Το φετινό καλοκαίρι δεν ξέρω αν είναι η κορύφωση του ελληνικού δράματος, αλλά σίγουρα είναι μια από τις πιο έντονες φάσεις του. Οι μισοί και πλέον Έλληνες δεν θα πάνε φέτος ούτε μια μέρα διακοπές (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής), λόγω της απίστευτης ακρίβειας που υπάρχει παντού, από το περίπτερο (δηλαδή τα σύγχρονα “πολυμπακάλικα”) ως το πολυτελές ξενοδοχείο των 5 αστέρων.

Ναι, θα πει κάποιος, αλλά υπάρχει μια μεγάλη πληρότητα σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς. Η απάντηση είναι απλή : ναι, υπάρχουν εκτός από τους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται έτσι και αλλιώς τη χώρα και ένα μικρό ποσοστό Ελλήνων που μπορεί να καλύψει αυτή την πληρότητα. Κάποιες λίγες εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων μπορούν να πάνε λίγες μέρες διακοπές. Η συντριπτική πλειονότητα δεν μπορεί πλέον να πάει ούτε για ένα μπάνιο στην κοντινή πλαζ. Άλλωστε, δεν έχουν απομείνει και πολλοί ελεύθεροι χώροι στις παραλίες, αποτέλεσμα της άφρονος νεοφιλελεύθερης πολιτικής, της εμπορευματοποίησης των πάντων, του υπερκέρδους και της αισχροκέρδειας, που εφαρμόζεται παντού από μια κυβέρνηση ιδεολογικά συνεπή σε τέτοιες πρακτικές.

“Ε, ας μην κάνουν διακοπές και μια χρονιά οι Έλληνες, δεν θα χαλάσει ο κόσμος”, θα πει κάποιος άλλος φανερός ή αφανής υποστηρικτής αυτής της αισχρής πολιτικής φτωχοποίησης και δυστυχίας του ελληνικού λαού. Θα ήταν μια σεβαστή άποψη και αυτή, αλλά δυστυχώς έρχεται να προστεθεί σωρευτικά στα αυξανόμενα φαινόμενα βίας, εγκληματικότητας και ανασφάλειας, στη μαζική έξοδο των νέων στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον από το ζοφερό παρόν που ζουν στη χώρα μας, στα συνεχή φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της δικαιοσύνης, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στον ασφυκτικό περιορισμό των ζωτικών χώρων στο αστικό περιβάλλον, στη συρρίκνωση των ελευθεριών, στη γελοιοποίηση της Δημοκρατίας, στην εξωφρενικά λανθασμένη εξωτερική πολιτική που έχει οδηγήσει στην πλήρη απομόνωση και στην εχθρότητα εκ μέρους όλων των γειτονικών κρατών, στην ολοκληρωτική διάλυση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, στην αλαζονεία και στην ανικανότητα των κυβερνώντων να λύσουν το παραμικρό καθημερινό πρόβλημα, στην καταστροφική στα όρια της ηλιθιότητας ασυνεννοησίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως της αποκαλούμενης ευρύτερης Αριστεράς, δημιουργώντας ένα αποπνικτικό μίγμα οργής και αγανάκτησης.

Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι αποτελέσματα μιας κάκιστης πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια με απόλυτη ευθύνη των κυβερνήσεων και των πολιτών που αδιαφορούν για το παρόν και το μέλλον τους σε μια εποχή που θα έπρεπε να διεκδικούν δυναμικά την ζωή τους που υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο.

Το φετινό καλοκαίρι είναι – το εύχομαι- η κορύφωση της ξεφτίλας που βιώνουμε από τις επιλογές μας και την ανοησία μας. Γιατί, όπως έλεγε ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης, “οι λαοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών για τις καταστάσεις που βιώνουν”…

About Post Author

stratilio

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Αφήστε μια απάντηση