• 22 Δεκεμβρίου 2024

Stratilio

Απόψεις / Σημειώσεις / Δοκίμια

Η οικονομική ανάπτυξη εξαφανίζει γλώσσες και διαλέκτους

Bystratilio

Σεπ 6, 2014
0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Ο υψηλός ρυθμός της ανάπτυξης αποτελεί σύμφωνα με ερευνητές μια από τις αιτίες για την εξαφάνιση των γλωσσών. Τουλάχιστον το 25% των τοπικών διαλέκτων παγκοσμίως χαρακτηρίζονται «απειλούμενες».
«Καθώς αναπτύσσονται οι οικονομίες, μια γλώσσα μπορεί να κυριαρχήσει πάνω στην πολιτική και οικονομική σφαίρα ενός έθνους. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να υιοθετήσουν την γλώσσα από τον φόβο μήπως μείνουν εκτός παιχνιδιού», αναφέρει η Τατσούα Αμάτο, από το Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
Από τις 6000 γλώσσες παγκοσμίως, οι 1705 πληρούν τα κριτήρια να θεωρηθούν «απειλούμενες». Όταν οι διάλεκτοι – κυρίως αυτές των ιθαγενών – εξαφανίζονται τότε και ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμού τους χάνεται μαζί τους, όπως είπε και ο Επικεφαλής για τα Ανθρωπιστικά θέματα του ΟΗΕ, Κιουνγκ γουα Κάνγκ.
Οι προσπάθειες για την προστασία των διαλέκτων από την εξαφάνιση συνήθως υποβαθμίζονται από την άγνοια των απειλών προς αυτές σύμφωνα με τους ερευνητές του Κέμπριτζ.
Οι λόγοι εξαφάνισης μιας διαλέκτου επηρεάζονται από τον αριθμό του πληθυσμού ή εκείνων που την χρησιμοποιούν, την ηλικία τους ή και από το γεωγραφικό τους εύρος. Όμως σύμφωνα με τους ερευνητές επηρεάζονται σημαντικά και από την οικονομική ανάπτυξη.
Οι γλώσσες μειονοτήτων εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό, κατά τον Γκρέγκορι Αντερσον, επικεφαλής του Ινστιτούτου για τις Απειλούμενες Γλώσσες «Living Tongues». Όπως είπε ο ίδιος στο Al Jazeera, οι γλώσσες της βορειοδυτικής Αμερικής είναι εξαιρετικά ευάλωτες.
Το ινστιτούτου του συνεργάζεται με κάποιες φυλές ιθαγενών στο Όρεγκον των ΗΠΑ προκειμένου αυτές να διατηρήσουν την διάλεκτό τους. «Δουλεύουμε με τους Σιλετζ και τους Τιλαμουκ – οι οποίοι δεν έχουν αναγνωριστεί ομοσπονδιακά. Χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικές συσκευές και καταγράφουμε την διάλεκτό τους, καθώς αφού δεν την μιλά κανένας πια θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα μείνει στην ιστορία».  
Όταν οι Ευρωπαίοι άποικοι έφτασαν στην Αμερική υπήρχαν περισσότερες από 300 διαφορετικές διάλεκτοι. Σήμερα σύμφωνα με μελέτη του ΜΙΤ, διατηρούνται περίπου 175, οι μισές εκ των οποίων χρησιμοποιούνται από ελάχιστους ηλικιωμένους. Μέχρι και το 1950 περίπου τα παιδιά των ιθαγενών στις ΗΠΑ στέλνονταν εσώκλειστα σε κυβερνητικά εκπαιδευτικά και τους απαγορευόταν να μιλήσουν την γλώσσα τους.
«Υπάρχει ένα τεράστιο σύμπλεγμα ιστορικών και κοινωνικών παραγόντων συμπεριλαμβανομένων και των διακρίσεων πίσω από κοινωνίες που εγκατέλειψαν την γλώσσα τους», δήλωσε ο Αντερσον και πρόσθεσε ότι «σε πολλές περιπτώσεις είναι η απάντηση των κοινωνιών όταν έχουν υποτιμηθεί και απαξιωθεί». 
Πηγή :  http://tvxs.gr/

About Post Author

stratilio

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Αφήστε μια απάντηση