• 21 Νοεμβρίου 2024

Stratilio

Απόψεις / Σημειώσεις / Δοκίμια

Μήνας: Οκτώβριος 2010

  • Home
  • Οδηγίες για την Έκθεση Ιδεών

Οδηγίες για την Έκθεση Ιδεών

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Τις περισσότερες φορές, τα θέματα των εκθέσεων τίθενται σε καθορισμένο επικοινωνιακό πλαίσιο. Ζητείται δηλαδή, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, η ανάπτυξη του θέματος να είναι εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο…

Barcelona t’estimo!

Στα καταλανικά σημαίνει «Βαρκελώνη, σ’ αγαπώ» – και όποιος την επισκέπτεται, αισθάνεται την ανάγκη να το φωνάξει! Μια «προνομιακή» ξενάγηση στην πόλη-κόσμημα, από πέντε διακεκριμένους Βαρκελωνέζους ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΝΔΡΑΚΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:…

Κοπεγχάγη: «Πράσινη», πολυτελής, υπέροχη

Η πρωτεύουσα της Δανίας είναι μία από τις κορυφαίες πόλεις στον κόσμο όσον αφορά το επίπεδο ζωής. Ξεχάστε τη «Μικρή Γοργόνα» και το λούνα παρκ Τίβολι και απολαύστε τα 13…

Νάπολη: Στη μεγαλούπολη του Ιταλικού νότου

Με την αναφορά του ονόματός της, δύο σκέψεις έρχονται στον νου: Μαφία και Μαραντόνα Κείμενο: Κυριακή Βασσάλου, ” Η Καθημερινή” Αν ακόμα δεν καταλάβατε ποιος είναι ο σημερινός μας προορισμός,…

ΠΕΡΙΛΗΨΗ : ΦΟΡΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ: Έκφραση-Έκθεση ΤΑΞΗ: Β΄Λυκείου ΕΝΟΤΗΤΑ/ΕΣ: Σημειώσεις – Περίληψη ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Κώστας Αγγελάκος ,φιλόλογος στο Τμήμα Επιμόρφωσης του Π.Ι. 1. Σκοπός: Να ασκηθούν οι μαθητές στην αφαιρετική διαδικασία με την οποία κρατούμε…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ

(Από το Βιβλίο του Καθηγητή «Έκφραση- Έκθεση», τεύχος Β’, ΟΕΔΒ) Παράμετροι αξιολόγησης για την Περίληψη Περιεχόμενο: Σύμφωνο με το κείμενο από το οποίο προέρχεται, χωρίς σχόλια στις απόψεις του συγγραφέα.…

«Η γλώσσα, τα λάθη και τα πάθη»

«Η γλώσσα, τα λάθη και τα πάθη» 1 Η αλόγιστη χρήση λόγιων λέξεων συχνά στις μέρες μας μαρτυρεί ουσιαστικά έλλειψη γλωσσικού αισθήματος. Των ζώντων γλωσσών ή των ζωσών; μόνο «ζώσα»…

ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Παραθέτονται χαρακτηριστικά ατοπήματα, εκφραστικά και νοηματι­κά, με αντιπροσωπευτικά παραδείγματα: 1) Αοριστολογία π.χ. Ήδη έχουν αρχίσει κάποια παγκόσμια κινήματα να ενδιαφέρονται για την ομαλή εξέλιξη του ανθρώπου, του νέου στην κοινωνία…

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΙΞΗΣ

1. Τελεία (.) Στο τέλος της πρότασης. Σε συντομογραφίες. Σε μεγάλους αριθμούς, στη δήλωση της ώρας. Αποφεύγεται σε τίτλους, επικεφαλίδες, επιγραφές. 2. Άνω τελεία (·) Χωρίζει ομάδες προτάσεων. Πριν από…

Συνήθεις λατινικές φράσεις στη νέα ελληνική γλώσσα

ad calendas Graecas στις ελληνικές καλένδες, δηλαδή ποτέ ad hoc γι’ αυτόν το σκοπό alter ego το άλλο εγώ, ο σωσίας anno Domini (a.D.) έτος κυρίου· π.χ.: 1991 a.D., δηλαδή…