• 21 Δεκεμβρίου 2024

Stratilio

Απόψεις / Σημειώσεις / Δοκίμια

Μήνας: Απρίλιος 2011

  • Home
  • Η λειτουργία των σημείων στίξης

Η λειτουργία των σημείων στίξης

Η λειτουργία των σημείων στίξης

Βασικές οδηγίες για τη χρήση των σημείων στίξης

Τελεία ( . ) Η τελεία ανταποκρίνεται σε σταμάτημα ή κατέβασμα της φωνής. Σημειώνεται:στο τέλος μια πρότασης και δείχνει πως ό,τι ειπώθηκε έχει ακέραιο νόημα: Το αυτοκίνητο είναι άσπρο. ύστερα…

Αναφορική και Ποιητική Λειτουργία της Γλώσσας

Αναφορική Λειτουγία : η λειτουργία αυτή αναφέρεται στη λογική του ανθρώπου κι έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Δεν πρέπει επομένως να συγχέεται με την κυριολεκτική σημασία λέξεων ή φράσεων . Π.χ. η…

Λεξικό της αρχαίας Μυκηναϊκής διαλέκτου | Ελληνικό Αρχείο

Λεξικό της αρχαίας Μυκηναϊκής διαλέκτου | Ελληνικό Αρχείο.

Γουστάρω Αιτιατική ΣΕ Λέω !

Άρθρο του Γ. Μπαμπινιώτη στο “ΒΗΜΑ” “…Το όλο θέμα ξεκινά σε παλαιότερες εποχές, με την κατάργηση της δοτικής, οπότε και γεννιέται η ανάγκη να βρεθεί νέα λύση εκεί που μέχρι…

Ν.Ε Γλώσσα Γ' Λυκείου : Θεωρία -Ανάλυση Εννοιών

ΕΚΘΕΣΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ: ΘΕΩΡΙΑ – ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΝΟΙΩΝ

Νεοελληνική Γλώσσα: Συμβουλές για να γράψετε καλά στις Πανελλαδικές

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΤΟ «ΜΑΘΗΜΑ ΚΛΕΙΔΙ» ΓΙΑ 90.000 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ Έρευνα του Χρήστου Κάτσικα Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, που αποτελεί το «κλειδί» για την πρόσβαση στις υψηλόβαθμες σχολές όλων των…

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΜΕ ΤΕΚΜΗΡΙΑ Να βρείτε το είδος των τεκμηρίων και να αξιολογήσετε την ορθότητά τους : Ο αναλφαβητισμός αποτελεί ένα ακανθώδες πρόβλημα στη μειονότητα των αθίγγανων που διαβιούν…

ΛΟΓΙΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ (ΑΡΧΑΙΕΣ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ, ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ)

ἀβρόχοις ποσίν : με στεγνά πόδια, χωρίς κόπο (μεταφορικά) ἂβυσσος ἡ ψυχή τοῦ ἀνθρώπου : ανεξερεύνητη η ψυχή του ανθρώπου ἂγνωστοι αἱ βουλαί τοῦ Ὑψίστου : άγνωστες οι σκέψεις του…

Κως: Εύφορη και τουριστική

To νησί είναι χωρίς αμφιβολία γοητευτικό. Υπάρχει ομορφιά και γραφικότητα. Εκεί που κάποιος μπορεί να έχει ενστάσεις είναι στην άναρχη τουριστική αξιοποίηση, που βέβαια ισχύει ανά την επικράτεια ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΤΙΝΟΣ…