Λατινικά Γ’ Λυκείου : Απαγόρευση
Πώς θα μετασχηματισθούν οι παρακάτω προτάσεις, προκειμένου να εκφράσουμε απαγόρευση; Nα χρησιμοποιήσετε τους δύο τρόπους που γνωρίζετε για το μετασχηματισμό τους. α) Intrate in cubiculum. β) Evertite urbem. γ) Studete…
Λατινικά Γ’ Λυκείου : Ακολουθία των Χρόνων [Άσκηση]
1. Nα δικαιολογήσετε, με βάση τον κανόνα της ακολουθίας των χρόνων, τον χρόνο της υποτακτικής των δευτερευουσών προτάσεων της παρακάτω άσκησης : α) Ille hoc ita paravit, ut ignoraretur ab…
Λατινικά Γ’ Λυκείου : Ενεργητική -Παθητική Σύνταξη
Nα μετατραπεί η ενεργητική σύνταξη σε παθητική, όπου αυτό είναι δυνατόν: α) Arria filio funus ita paravit, ut maritus suus id ignoraret. β) Filius libenter cibum sumpserat. γ) Cum lacrimae,…
Λατινικά Γ’ Λυκείου : Αφαιρετική Απόλυτη [Ασκήσεις]
1. Nα ξαναγραφούν οι παρακάτω περίοδοι, αφού µεταφερθούν οι µετοχές στην αντίστοιχη πτώση του άλλου αριθµού και γίνουν, όπου χρειάζεται, οι αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε οι νέες περίοδοι να είναι νοηµατικώς…
Λατινικά Γ’ Λυκείου : Ασκήσεις Γερουνδιακής Έλξης
Να αντικαταστήσετε το γερούνδιο µε γερουνδιακό, όπου η σύνταξη το επιτρέπει, και να επιφέρετε τις απαιτούµενες µεταβολές: α) Hostibus magna spes vincendi nostras copias erat. β) Ille cupidus administrandi rempublicam…
Αυθεντία : Πότε χρησιμοποιείται ως Τρόπος Πειθώς και πότε ως Τεκμήριο ;
Συχνά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από μαθητές όταν συναντούν σε ένα κείμενο το όνομα ενός ειδικού, ενός ειδήμονος, μιας αυθεντίας : είναι επίκληση στην αυθεντία η αναφορά ενός ονόματος…
Έκθεση Ιδεών : Μεθοδολογία Απαντήσεων στα Ζητούμενα του Θέματος
Τα περισσότερα θέματα της Έκθεσης Ιδεών συνήθως μας καλούν να απαντήσουμε με σαφήνεια για τη σημασία ή το ρόλο ενός φαινομένου ή μιας αφηρημένης έννοιας (Π.χ. Παιδείας, Διαφήμισης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,…
Οι «χρυσοί» κανόνες για ένα άριστο γραπτό
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Στην τελική ευθεία των πανελλαδικών εξετάσεων έχουν μπει χιλιάδες υποψήφιοι οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν ένα σωστό προγραμματισμό μέχρι τις 21 Μαΐου, για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό…
Συνοχή και Συνεκτικότητα Κειμένου
Συνοχή Κειμένου : αφορά στον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι περίοδοι μεταξύ τους σε μια παράγραφο ή οι παράγραφοι μεταξύ τους σε ένα κείμενο. Η συνοχή επιτυγχάνεται με τη…
ΑΝΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ/ ΘΕΣΕΩΝ/ ΑΠΟΨΕΩΝ
Άσκηση 2.1 Ο συγγραφέας του παρακάτω κειμένου εκφράζει τις απόψεις: α) «η τεχνική κοινωνία δεν μπορεί να είναι μια αληθινά ανθρωπιστική κοινωνία» και β) η τεχνική τελειότητα δε συμβάλλει στην…