Να γίνουμε φωτόνια
Μια λύση θα ήταν με κάποιο τρόπο να συρρικνωθούμε τόσο, ώστε να γίνουμε…φωτόνια. Θα μπορούσαμε να ταξιδεύουμε με την ταχύτητα του φωτός, να βρισκόμαστε σε οποιοδήποτε σημείο του σύμπαντος οποιαδήποτε στιγμή (αφού θα είμαστε πια μια κυματοσυνάρτηση), να επικοινωνούμε και να αλληλεπιδρούμε ανεξαρτήτως της απόστασης που θα μας χωρίζει (λόγω της «κβαντικής διεμπλοκής»), να διαπερνούμε την ύλη σαν κύματα (λόγω του «φαινομένου της σήραγγας») και να επιλέγουμε ποιες από όλες τις πιθανές μελλοντικές καταστάσεις θα ζήσουμε (σύμφωνα με την «αρχή της απροδιοριστίας»).
Ίσως πάλι αυτές τις ιδιότητες των μικροσωματιδίων τις βιώνουμε ήδη στην κλίμακα του σύμπαντος. Μήπως και τώρα δεν μπορούμε να ταξιδεύουμε με τη φαντασία μας παντού, να εισχωρούμε στα πιο σκοτεινά διαμερίσματα -ακόμη και στη σκέψη των άλλων- και να επιλέγουμε ως ένα βαθμό με ποιους, τί και πώς θα το ζήσουμε ;
Είμαστε η καλύτερη απόδειξη της ασυνάρτητης λογικής ενός τρελού, μαγικού κόσμου. Αν το καταλάβουμε, ίσως προλάβουμε να απολαύσουμε λίγη από τη μαγεία του.
Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε εγκαίρως τη μηδαμινότητά μας…[9/6/2018]
Η δύναμη της Βαρύτητας
Η πιο μυστηριώδης δύναμη της φύσης είναι η βαρύτητα. Μας κρατάει προσγειωμένους και μας «δένει» κατά κάποιο τρόπο με την πραγματικότητα. Είναι το αντιστάθμισμα στα ριψοκίνδυνα πετάγματα της φαντασίας. Ειναι το «θεϊκό» τέχνασμα, για να κατανοήσουμε πόσο εξαρτημένοι είμαστε από τα βαρυτικά πεδία των άλλων γύρω μας. Είναι η δύναμη που αποδεικνύει πόσο κωμική είναι η φύση μας, όταν το βάρος των λόγων μας είναι αντιστρόφως ανάλογο των πράξεών μας…[11/6/2018]
Ο εσωτερικός χωροχρόνος
Η Θεωρία της Σχετικότητας (Albert Einstein), εξηγεί τη «μοναδικότητα» (Roger Penrose), το σημείο μέσα σε μια μαύρη τρύπα, όπου ο χωροχρόνος παύει να υπάρχει. Μια μαύρη τρύπα έχει τόσο μεγάλη πυκνότητα μάζας και καμπυλώνει τόσο πολύ το χωροχρόνο, ώστε το βαθούλωμα που δημιουργεί είναι τόσο βαθύ, και τελικά ο χωροχρόνος σχίζεται. Ο Stephen Hawking έλεγε ότι μετά το σχίσιμο ακολουθεί μια μεγάλη έκρηξη χάρη στην οποία ξαναγεννιέται ένα ολοκαίνουριο σύμπαν, αφού από τη «μοναδικότητα», το σημείο μηδέν, ξαναγίνονται όλα από την αρχή. Το σύμπαν δηλαδή είναι κυκλικό. Αναδημιουργείται από απανωτές μεγάλες εκρήξεις, αφού πρώτα μια τεράστια μαύρη τρύπα ρουφήξει αρκετά από τα συστατικά του (γαλαξίες, αστέρια και πλανήτες). Ένα μεγάλο κοσμικό φαγοπότι, που καταλήγει σε… βαρυστομαχιά και έκρηξη εμετού.
Κάτι παρόμοιο όμως, δε συμβαίνει και στον άνθρωπο ; Ο καθένας από εμάς συγκεντρώνει σε απίστευτη πυκνότητα και συσσωρεύει μέσα του εμπειρίες, ιδέες, συναισθήματα. Είναι οι ατομικές μαύρες τρύπες του. Ο εσωτερικός του χωροχρόνος βαθαίνει και καμπυλώνεται τόσο πολύ, που τελικά «σχίζεται». Από το «σχίσιμο» αυτό προκύπτει μια νέα έκρηξη δημιουργικότητας• ένα νέο «σύμπαν» καινούριων ενδιαφερόντων και πρωτόγνωρων εμπειριών. Και όπως το σύμπαν συνεχίζει τη ζωή του ρουφώντας σε μαύρες τρύπες τον εαυτό του, αναδημιουργώντας από την αρχή τα συστατικά του, έτσι και ο άνθρωπος διατηρεί το ενδιαφέρον του για τη ζωή, τη νοηματοδοτεί και επομένως την παρατείνει, όταν καταφέρνει να αναζωογονεί τον εαυτό του, δίνοντας με την παιδεία του την απαιτούμενη βαρύτητα σε ό,τι σκέφτεται, αισθάνεται και κυρίως σε ό,τι πράττει…[6/6/2018]
Η ταχύτητα της φωτός και της σκέψης
Στο σύμπαν τίποτα δεν κινείται ταχύτερα από το φως, ούτε καν η ανθρώπινη σκέψη. Η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας του Albert Einstein, το απέδειξε μια και καλή και για πάντα.
Ο χρόνος επίσης, για ό,τι κινείται πλησιάζοντας την ταχύτητα του φωτός, κυλάει πολύ πιο αργά σε σχέση με οτιδήποτε παραμένει ακίνητο (φαινόμενο της Διαστολής του Χρόνου). Κι ενώ το σώμα μας παραμένει καθηλωμένο ή κινείται πολύ αργά, η σκέψη μας «ταξιδεύει» με ασύλληπτες ταχύτητες (ένα ακόμη παράδοξο της περίεργης φύσης μας).
Αν επομένως, εξακοντίζουμε συνεχώς τη σκέψη μας σε όμορφες αναμνήσεις στο παρελθόν ή- πολύ καλύτερα- κάνουμε συνεχώς όνειρα και όμορφα σχέδια για το μέλλον, αν βυθιζόμαστε συνεχώς σε απέραντες σκέψεις αισιοδοξίας, αν δηλαδή η σκέψη μας κινείται με ταχύτητες που πλησιάζουν αυτή του φωτός και «ταξιδεύει» ασταμάτητα, τότε ίσως παγιωθεί η εντύπωση ότι καθυστερούμε κάπως το τέλος αυτού του υπέροχου ταξιδιού.
Ίσως τότε επιβραδύνουμε την αναπόφευκτη φθορά που επιφέρει η «ακινησία»…
[4/6/2018]
Καθετί νοητικό είναι και υλικό
Ο φυσικός και φιλόσοφος David Bohm (1917-1992) έλεγε : «Καθετί υλικό είναι επίσης και νοητικό και καθετί νοητικό είναι επίσης και υλικό, αλλά υπάρχουν ακόμα λεπτότερα επίπεδα ύλης από όσα γνωρίζουμε». Αυτά τα επίπεδα ύλης εγγράφονται στη συνείδηση που εδρεύει στον ανθρώπινο νου και αποκτούν μόνιμη και σταθερή υλική υπόσταση. Δε διαγράφονται ποτέ. Χαράσσονται ανεξίτηλα στα κατάστιχα της ύπαρξής μας. Είτε βρίσκονται εν υπνώσει, είτε ανακαλούνται ως εικόνες, αναμνήσεις, συναισθήματα. Άλλες φορές ως κύματα και άλλες φορές ως «ζωντανά» υλικά ολογράμματα και είναι ανάλογα των αισθητικών ερεθισμάτων που τα ανακαλούν. Είμαστε οι μοναδικοί διαχειριστές τους και οι μόνοι που μπορούν να τα χρωματίσουν με μαύρα σκοτεινά χρώματα απαισιοδοξίας και αρνητικής ενέργειας ή με λαμπερά χρώματα αισιοδοξίας, θετικής στάσης και άμυνας απέναντι σε όλα εκείνα που μας τρώνε σαν σαρκοβόρα τέρατα…[31/5/2018]